Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antisankari Elmo on klassikko – kuunnelman näyttelijäsuorituksetkin ovat mykistävän hyviä

Juhani Peltosen virtuoosimainen teksti vilisee koukkuja.

Radio ja TV
 
Håkan Sandblom / Yle
Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta ovat Elmo-kuunnelman hillittömät urheiluselostajat Lyly ja Ilmo.
Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta ovat Elmo-kuunnelman hillittömät urheiluselostajat Lyly ja Ilmo. Kuva: Håkan Sandblom / Yle

Yhä edelleen, kun joku urheilija yltää ylivertaiseen suoritukseen, saatetaan sanoa, että siinä on melkoinen Elmo.

Kertooko tämä kansamme huonosta ironiantajusta? Juhani Peltosen (1941–1998) luoma urheilijahahmo ei nimittäin sovi täysin sankarin muottiin.

Piippua jopa kesken kisan poltteleva Elmo ei pohjimmiltaan tunnu erityisemmin välittävän suorituksistaan vaan on kiinnostuneempi omenatarhauksesta. Suomen lipun noustessa korkeimpaan olympiasalkoon kaiuttimista kajahtaa Armas Järnefeltin Kehtolaulu, sillä pasifistinen urheilusankari kieltää kansallishymnin soittamisen voittonsa yhteydessä.

Vuonna 1977 valmistunut, Lars Svedbergin ohjaama Elmo, urheilija lienee kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen kuunnelma. Vuonna 1979 Prix Italia -festivaaleilla kunniamaininnalla palkittua radiodraamaa on myös versioitu peräti yhdeksässä maassa.

Elmo itse ( Ossi Ahlapuro ) on itse asiassa sivuroolissa radiolähetyksen muotoon kirjoitetussa tarinassa. Pääosan show’sta varastavat hillittömät urheiluselostajat Immo ja Lyly, joiden esikuvina lienevät olleet Raimo Höyry Häyrinen ja Paavo Noponen.

Kiihkoisänmaalliset selostajat ilkkuvat muille maille – erityisesti Ruotsille ja Neuvostoliitolle. Ja kas, toinen tarinan supersankari edustaa Unkaria, suomalaisten veljeskansaa.

Peltosen virtuoosimainen teksti vilisee koukkuja. Nykypäivänä sitä voi parodian lisäksi pitää myös vanhan ajan urheiluselostusten nostalgisointina.

Hyvä näyte löytyy esimerkiksi Andien talvikisojen jääkiekkofinaalista: ”Kyllä tässä Suomen neljännessä maalissa oli sitä samaa vihaa, pelottomuutta ja uhrautuvaa intomieltä kuin eräässä laukauksessa, joka kajahti varmasta ja tarkasta kädestä senaatin portaikossa kesäkuun 16. päivä 1904!”

Kuunnelma saa puolivälissään uutta syvyyttä, kun alkaa valjeta, että Kainalniemen lahja maailmalle – mies joka kaatui sadan metrin juoksussa ja teki silti maailmanennätyksen – onkin kadonnut.

Todella hyvin aikaa kestänyt radiotaiteen merkkipaalu on hyvää terapiaa vaikkapa juuri päättyneiden Rion olympialaisten jälkeen.

Mukaan mahtuu peräti neljä mykistävää näyttelijänsuoritusta. Seppo Laine tekee mainion sivuroolin kisakuuluttajana, Kauko Helovirta ja Jarmo Hiilloskorpi loistavat selostajina, ja Saara Pakkasvirta, Elmon vaimo, saa kylmät väreet hiipimään selkää pitkin aina todetessaan: ”Minä en puhu mitään.”

Elmo, urheilija Radio 1:ssä klo 19.03.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat