Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet sketsisarjat ovat poikineet levyjä

Kummelin Artisti maksaa nousi 1990-luvulla jopa Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho

Menneinä vuosikymmeninä oli pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että suosittu sketsisarja sai jatkokseen albumillisen sarjaan liittyvää musiikkia ja musikaalista hassuttelua.

1980-luvulla levyillä lauloivat niin Velipuolikuun Pirkka-Pekka Petelius kuin Hymyhuulten hahmot Aki ja Turo.

1990-luvulla ilmestyivät monet genren ”klassikot”. Esimerkiksi Peteliuksen ja Aake Kallialan Pulttibois julkaisi Kultalevy I -albuminsa vuonna 1990. Sillä esiintyivät sarjan hahmot Trio Erektuksesta Yrpään ja Illuun.

Luonnollisesti 90-luvun merkittävin huumoriryhmä Kummelikin levytti: Artisti maksaa -albumi (1994) nousi jopa Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.

Perinnettä jatkoi vuosituhannen vaihteessa vielä Pulkkinen. Sarjan innoittama levy ylsi albumilistan viitoseksi vuonna 2001. Pelleilyn lisäksi levylle taltioitui merkkejä kotimaisen musiikkikentän muutoksesta: sarjasta tutun iskelmällisen Ruusulaulun lisäksi levyltä löytyy muun muassa radiojuontaja Osmon oma rap-kappale.

2000-luvun edetessä vaikutti siltä, että sketsisarjojen levyt olisivat jääneet historiaan, kunnes Putouksen sketsihahmot älyttiin viedä studioon. Valitettavasti.

Sketsisarjojen innoittamien levyjen kulta-aika jäi kuitenkin 90-luvulle. Tuolloin oman levynsä teki myös sketsiryhmä Vintiöt. Asiaa. (1995) oli parhaimmillaan listan sijalla 21.

Levy on aikansa lapsi: se sisältää runsaasti halpaa ysäridancea esittäjinään Rane ja Keravan kollit, Kaido Kuukapp, Kesämies ja muut sketsisarjasta tutut hahmot.

Vintiöiden kosto Subilla klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat