Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC teki uuden version Sodasta ja rauhasta – Leo Tolstoin suurromaani on hyvissä käsissä

Hillityn tasapainoinen tv-toteutus tekee klassikkoromaanin henkilöistä uskottavia draamahahmoja.

Radio ja TV
 
Mitch Jenkins / Yle
Downton Abbeysta tuttu Lily James tekee hienon roolityön Natasha Rostovana.
Downton Abbeysta tuttu Lily James tekee hienon roolityön Natasha Rostovana. Kuva: Mitch Jenkins / Yle

Leo Tolstoin Sota ja rauha -romaanijärkäleestä on tehty koko liuta elokuvia ja ainakin kolme tv-versiota, joista ensimmäinen on BBC:n vuodelta 1972.

Nyt BBC on tarttunut suosittuun klassikkoon tuoreella otteella.

Kuusiosaisen minisarjan on käsikirjoittanut Andrew Davies, jonka saavutuksia ovat muun muassa se ainoa oikea 1990-luvun Ylpeys ja ennakkoluulo -sarja, Dickens-minisarjat Kalpea talo ja Pikku Dorrit, Mr. Selfridge sekä alkuperäinen brittien House of Cards vuodelta 1990. Sen pohjalta tehtiin myös Netflix-menestys.

Sodan ja rauhan ohjaaja on Tom Harper, joka ohjasi muun muassa Peaky Blinders -sarjan ykköskautta. Tolstoin romaani on siis hyvissä käsissä.

Yksi kirjan suurista haasteista on valtavan suuri henkilögalleria: joku on laskenut, että henkilöitä on kaikkiaan yli 580. Siinä on totisesti dramatisoimista.

Romaani kuvaa Napoleonin sotien vaikutuksia Venäjällä 1800-luvun alkupuolella. Eletään siis samoja aikoja kuin vaikkapa Jane Austenin romaaneissa. Miespäähenkilöt Andrei Bolkonski ja Pierre Bezuhov ovat kumpikin tahoillaan vieraantuneet aateliston tekopyhästä maailmankuvasta. Andrei lähtee tapattamaan itseään rintamalle, vaikka vaimo on viimeisillään raskaana. Maailmanparantaja Pierre perii suuren omaisuuden eikä koskaan sopeudu uuteen asemaansa.

Romaanissa risteilee ihmissuhteita ja -kohtaloita, sukuja ja yksilöitä, huijareita ja huijattuja, sotaa ja pyrkimystä mielenrauhaan. BBC:n sarjan hienous on siinä, että siitä on häivytetty kirjallinen tausta ilman, että se muuttuisi liian kevyeksi. Se on moderni juonivetoinen tv-draama, joka kunnioittaa Tolstoin teemoja.

Toinen ansa olisi voinut olla Venäjä. Muiden kuin venäläisten itsensä tekemissä Venäjä-epookeissa kun sorrutaan usein stereotypioihin talvisista rekiajeluista ja nurkkaan lentävistä laseista. Niitäkin nähdään BBC-sarjassa mutta harkitusti. Sarjaa on kuvattu muun muassa Pietarin upeissa saleissa.

Tasapainoinen käsikirjoitus tekee tilaa näyttelijöille, jotka pääsevät rakentamaan hahmoistaan syvästi ajattelevia ja kokevia persoonia, eikä heidänkään tarvitse alleviivata venäläisyyttä. Andrein roolissa nähdään kaikkialla loistava James Norton ja Pierrenä mainio Paul Dano. Downton Abbeysta tuttu Lily James kypsyy Natasha Rostovan roolissa.

Sivurooleista mainittakoon Jim Broadbent, joka tulkitsee riipaisevasti isyyden eri vivahteita Nikolai Bolkonskina.

Sota ja rauha TV1:ssä klo 21.30. (K16)

Laurie Sparham / Yle
Ystävykset Pierre Bezukhov (Paul Dano) ja Prince Andrei (James Norton) ovat elämässään eksyneitä aatelismiehiä.
Ystävykset Pierre Bezukhov (Paul Dano) ja Prince Andrei (James Norton) ovat elämässään eksyneitä aatelismiehiä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat