Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unta vai unelmaa, dokumenttia vai sepitettä?

Paolo ja Vittorio Tavianin elokuvan rakenne on nerokas.

Radio ja TV
 
NonStop Entertainment / Yle
Veljekset Paolo ja Vittorio Taviani kuuluvat Italian lahjakkaimpiin ohjaajiin.
Veljekset Paolo ja Vittorio Taviani kuuluvat Italian lahjakkaimpiin ohjaajiin. Kuva: NonStop Entertainment / Yle

Caesarin on kuoltava ★★★ Cesare deve morire, Italia 2012 Teema klo 21.45

Caesarin murhannut Brutus ( Salvatore Striano ) velloo tunnontuskissaan lähikuvassa. Voisi luulla, että ollaan muinaisessa Roomassa, mutta pian erottuvat näyttämön laidat. Ollaankin siis teatterissa.

Sitten näyttelijöitä viedään takaisin selleihinsä. Shakespearen Julius Caesaria tulkitaan vankilassa.

Seuraavaksi Paolo ja Vittorio Tavianin elokuvan alkutekstit tarkentavat, että ollaan Roomassa, Rebibbian vankilassa. Näyttelijät istuvat kovia tuomioita murhista, huumekaupasta ja gangsterismista.

Leikittely todellisuuden ja sepitteen tasoilla ei pääty värilliseen johdantoon. Itse elokuva alkaa seurata näytelmän harjoituksia puoli vuotta aiemmin mustavalkoisissa kuvissa.

Vankinäyttelijöitä ohjaa Fabio Cavalli. Taviani-veljekset saivat ajatuksen elokuvaansa nähtyään Cavallin vankilaversion Danten Infernosta. Caesarin on kuoltava ei ole dokumenttikaan, vaikka aluksi siltä vaikuttaakin.

Kun harjoitukset leviävät pitkin vankilaa, alkaa näyttää kuin vangit näyttelisivät toisilleen, pelaisivat roolipeliä tai jopa eläisivät klassikkonäytelmää. Tavianit ovat käsikirjoittaneet toden tasot huolellisesti.

Roolituksessa vangit ilmoittavat perustietonsa, mutta juuri muuta heistä ei kerrota. On vain roolihahmot. Silti vankilan laitosmainen ympäristö muistuttaa aina, keitä he ovat. Kaksoisvalotus rinnastaa Shakespearen poliittiset juonittelijat ja nykyajan rikolliset.

Italian lahjakkaimpiin ohjaajiin kuuluvien veljesten elokuva sai Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Rakenne on nerokas, mutta loppujen lopuksi se ei ehkä kerro maailmasta kovin paljon.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat