Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Se oli vain unta” – retcon-ilmiöksi kutsutaan sitä kun fiktion faktat muuttuvat

Uuno Turhapuro -elokuvat ovat malliesimerkki suomalaisesta retcon-ilmiöstä. Appiukonkin etunimi vaihtuu lähes joka elokuvassa.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
MTV3
Uunon ja Elisabetin ensikohtaamisesta on monta versiota.
Uunon ja Elisabetin ensikohtaamisesta on monta versiota. Kuva: MTV3

Moni katsoja on havahtunut siihen, että suosikkisarjan faktat muuttuvat yllättäen. Aiemmat tapahtumat selitetään uudella tavalla tai joku jo kuolleeksi luultu henkilöhahmo palaakin henkiin. Kyse on niin sanotusta retcon-ilmiöstä, mikä on lyhenne sanoista retroactive continuity eli taannehtiva jatkuvuus.

Ilmiön kuuluisin esimerkki löytyy Dallasista. Bobby Ewing kuolee sarjan kahdeksannen kauden päätteeksi. Mutta koska hahmoa näytellyt Patrick Duffy halusi palata sarjaan uudestaan, yhdeksännen kauden alussa selitetään, miten edellinen kausi oli vain pelkkää Pamela Ewingin unta.

Uuno Turhapuro -elokuvat ovat malliesimerkki siitä, miten retcon-ilmiö on toteutunut suomalaisessa fiktiossa. Tämä näkyy erityisesti henkilöhahmojen nimissä.

Uunon toiseksi nimeksi ilmoitetaan alun perin Eero, mutta tänään nähtävässä Professori Uuno D.G. Turhapurossa keskimmäisten nimien kerrotaan olevan David Goljat. Uunon appiukon etunimi on puolestaan elokuvasta riippuen joko Voldemar, Jalmari, Karolus, Valtter, Elmeri, Amadeus, Taneli tai Hugo.

Taannehtiva jatkuvuus toteutuu myös juonellisissa yksityiskohdissa. Uunon ja Elisabetin ensi kohtaaminen selitetään eri elokuvissa eri tavoilla, kuin myös se, kuinka Uuno on tutustunut Sörsselssöniin ja Härski Hartikaiseen. Myöhemmin Uuno valitaan Suomen presidentiksi. Mutta seuraavassa elokuvassa selitetään klassiseen retcon-tapaan, miten kaikki on ollut vain pelkkää unta.

Professori Uuno D.G. Turhapuro MTV3:lla klo 20.05.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat