Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuunnelman tiet -sarja esitelmöi lähes satavuotiaan kuunnelmataiteen vaiheista

Radioteatterin pitkäaikaisen johtajan Pekka Kyrön toimittaman sarjan ääninäytteet ovat herkkua kuriositeettien ystävälle.

Radio ja TV
 
Håkan Sandblom / Yle
Radioteatteri esitti Kantolan perhe -kuunnelmasarjaa 1976–2005. Kantolan perheen ensimmäinen näyttelijäjoukko ikuistettiin kuvaan joulukuussa 1975: Eeva Litmanen (eturivi, vas.), Eero Lounela, Tiina Harpf, Erkki Luomala (keskirivi vas.), Kauko Kokkonen, Aino Lehtimäki, Kari Paukkunen (takarivi, vas.) Kalle Juurela, Ritva Vepsä, Martti Kuningas, Irma Martinkauppi, Heikki Heino, Terttu Soinvirta ja Voitto Nurmi.
Radioteatteri esitti Kantolan perhe -kuunnelmasarjaa 1976–2005. Kantolan perheen ensimmäinen näyttelijäjoukko ikuistettiin kuvaan joulukuussa 1975: Eeva Litmanen (eturivi, vas.), Eero Lounela, Tiina Harpf, Erkki Luomala (keskirivi vas.), Kauko Kokkonen, Aino Lehtimäki, Kari Paukkunen (takarivi, vas.) Kalle Juurela, Ritva Vepsä, Martti Kuningas, Irma Martinkauppi, Heikki Heino, Terttu Soinvirta ja Voitto Nurmi. Kuva: Håkan Sandblom / Yle

Pekka Kyrön ääni on takuutuote. Kun se kuuluu radiosta, kannattaa kuunnella.

Tässä tapauksessa Kyrö on kirjoittanut tekstinsä itse ja hyvin onkin. Kuunnelman tiet -esitelmäsarjan kerronta kaikkine knoppeineen ja detaljeineen on myös kirjallisesti lahjakasta.

Kuunnelma ilmaisumuotona täyttää sata vuotta 2021. Suomalainen radiodraama on lähes yhtä kunnioitettavassa iässä. Syyskuun puolivälissä tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun August Strindbergin Paaria lähetettiin vasta viisi päivää aiemmin toimintansa aloittaneessa Yleisradiossa.

Sen kunniaksi uusitaan 12-osainen Kuunnelman tiet, joka esitettiin alunperin vuosina 2009–2010. Se on saanut jatkokseen vielä yhden uudenkin jakson.

Kyrö johti Radioteatteria 1990–2009 ja teki sarjan kuunnelman vaiheista jäädessään eläkkeelle. Se ei pyri kattavaan historiikkiin, vaan valottaa teemoittain radioilmaisun käänteitä ja kehityskulkuja sekä niiden taustatekijöitä.

Ensimmäisessä osassa ollaan alussa. Kuunnelman syntyyn vaikuttivat kahden teknisen innovaation, äänen tallentamisen ja äänen lähettämisen, kehittyminen.

Kuunnelman syntyessä elokuvat olivat vielä mykkiä. Radiolähetys puolestaan oli aina suora, mikä rajoitti kovasti ilmaisua.

Kuunnelman tiet -sarjan ääninäytteet ovat herkkua kuriositeettien ystäville. Tänään kuullaan esimerkiksi maailman vanhin äänitallenne vuodelta 1860. Nykykorville se voi olla myös tahatonta äänitaidetta.

Kuten myöhemmissäkin jaksoissa, ääninäytteiden aikatasot sekoittuvat. Eli luvassa on uudempaakin materiaalia.

Tiina Luoman äänisuunnittelussa on luvassa muutama korvakarkki kaikkein keskittyneimmille kuuntelijoille.

Kuunnelman tiet Radio 1:ssä klo 17.15.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat