Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterileikki Thilia thalia thallallaa viihdytti kansaa – tv-visailujen kulta-aikaa elettiin 1990-luvulla

Reijo Salmisen juontama ohjelma keräsi parhaimmillaan puolitoista miljoonaa katsojaa.

Radio ja TV
 
Markku Bärman HS
Kuopion kaupunginteatterin ja Ylioppilasteatterin joukkueet kohtaavat Reijo Salmisen juontamassa Thilia thalia thallallaa -visassa, jota kuvattin Tampereella elokuussa 1998.
Kuopion kaupunginteatterin ja Ylioppilasteatterin joukkueet kohtaavat Reijo Salmisen juontamassa Thilia thalia thallallaa -visassa, jota kuvattin Tampereella elokuussa 1998. Kuva: Markku Bärman HS

Takavuosina visailuohjelmat olivat kovassa huudossa. Suomen kolmelta keskeiseltä tv-kanavalta saattoi tulla viikossa toistakymmentä tv-visaa – ympäri vuoden.

Visailujen varsinaista kulta-aikaa elettiin 1990-luvun loppupuolella. Silloin katsojista kilpailivat muun muassa Haluatko miljönääriksi, Kolmosvisa, Kymppitonni, Napakymppi, Onnenpyörä, Onnenruudut, Ruutuysi, Speden spelit, Suomen tietoviisas ja Talonpojan ralli.

Sekä tietysti teatteriaiheinen Thilia thalia thallallaa, joka keräsi parhaimpina kausina puolitoista miljoonaa katsojaa.

Aikalaisistaan erottunut amerikkalaistyyppinen kilpailuleikki teki juontajastaan Reijo Salmisesta koko kansan julkkiksen. ”Aavistelimme heti ensimmäisten jaksojen jälkeen, että sarjasta tulee menestys”, Salminen sanoo.

Historian ensimmäisellä Venla-patsaalla palkittua ohjelmaa tehtiin lopulta moneen otteeseen vuosien 1982–2005 välillä.

Tampereella tehty ja yleisön edessä kuvattu Thilia thalia thallallaa perustui kilpailijoiksi värvättyjen näyttelijöiden improvisaatioihin, jo vuosia ennen Ryhmäteatterin Nyhjää tyhjästä -sarjaa.

”Näyttelijät olivat improvisaatiosta innoissaan, vaikka idea ei ollut alkuaikoina kaikille ihan selvä. Nyt asia on tietysti toisin”, Salminen sanoo.

Illan jaksossa vuodelta 1984 eri rooleihin heittäytyvät muun muassa nuoret Leea Klemola ja Esko Kovero. Molemmat olivat tuolloin työuriensa alussa: Klemola ei ollut aloittanut opiskelua ja Kovero oli valmistunut juuri teatteritaiteen maisteriksi, kuten hän Salmiselle tarkentaa.

Salmisen uskollisena työparina ohjelmassa nähdään tietoviisas Jyrki Otila, joka osallistui myös kysymysten laadintaan. Otila jäi suomalaisen visailuviihteen historiaan jäyhänä tuomarina Kolmosvisassa (1987– 1994), jota hän teki Salmisen kanssa 540 jaksoa.

Sekä Thilia thalia thallallaa että Kolmosvisa olivat suomalaisia sarjaformaatteja, mutta niiden myynti ei vielä 1980-luvulla ollut nykyisen kaltaista kansainvälistä liiketoimintaa.

”Tallinnalaiset tulivat kerran seuraamaan Thilia thalia thallallaan tekoa kolmeksi päiväksi Tampereelle mutta ilmoittivat myöhemmin, että se ei sovikaan heille. Neljän vuoden kuluttua avasin virolaisessa kylpylässä television, ja siellähän se oli sellaisenaan ruudussa”, Salminen sanoo ja naurahtaa.

Elävä arkisto: Visailua Teemalla klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat