Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Docventuresin kauden avaa Putin-elokuva, jonka voi luokitella propagandaksi

Elokuva tavoittelee moniäänisyyttä usein kansainvälisin haastatteluin.

Radio ja TV
 
Yle
Vladimir Putin puhui viime syyskuussa YK:n yleiskokouksessa syyttäen Yhdysvaltoja ja länsimaita YK:n halveksimisesta: ”Tajuatteko edes, mitä olette tehneet?”. Puhe on yksi elokuvan lähtökohdista.
Vladimir Putin puhui viime syyskuussa YK:n yleiskokouksessa syyttäen Yhdysvaltoja ja länsimaita YK:n halveksimisesta: ”Tajuatteko edes, mitä olette tehneet?”. Puhe on yksi elokuvan lähtökohdista. Kuva: Yle

Media uutisoi tuon tuostakin Venäjän presidentin Vladimir Putinin sanoneen sitä tai tätä maailmasta ja sen tilasta. Silloin tällöin hän pääsee itsekin äänen muutamalla toimittajien valitsemalla, viestiään alleviivaavalla typistyksellä tai kärjistyksellä.

Palkitun Docventures-sarjan neljännen kauden avaava kahden tunnin World Order (2015) esittelee toisenlaisen johtajan – ainakin satunnaisille ulkopolitiikan seuraajille ja Venäjän politiikkaan vihkiytymättömille.

Tämän elokuvan Putin ei ole se uutisten tyypillinen Putin, eikä missään tapauksessa se kurkien kanssa lentävä fantasiahahmo.

Ei, tämä vanhaa ja uutta maailmanjärjestystä monipuolisesti pohtiva Putin on viisas, periaatteessa kaikkien maailman kansalaisten parasta ajatteleva suuri valtionpäämies.

Voikin sanoa, että World Orderin Putin on presidenttinä ”maltillinen lausunnoissaan, sovitteleva suunnitelmissaan ja realistinen reaalipolitiikassaan”, kuten Docventuresin toinen toimittaja Riku Rantala muotoilee elokuvaa edeltävässä esittelyssä – yhtään liioittelematta.

MaailmanselityksellinenWorld Order esitettiin Venäjän valtiollisella ykköskanavalla viime joulukuussa, kolme päivää Putinin suuren vuotuisen lehdistötilaisuuden jälkeen. Se on venäläistä tuotantoa ja tavallaan myös virallinen, Kremlin kantoja mukaileva.

Docventuresin tekijät ovatkin valinneet elokuvan esimerkiksi informaatiosodasta eli heidän mukaansa se ei ole dokumenttielokuva vaan progandaelokuva. Sellaiseksi miellettynä World Order on dokumenttia kiinnostavampi, kurkistus toiseen todellisuuteen.

Vai onko World Orderin määrittely infosodan välineeksi liian kärjistettyä? Ainakin se tuntuu tavoittelevan moniäänisyyttä. Putinia säestävät elokuvassa muun muassa Britannian entinen ulkoministeri, Israelin entinen presidentti, Itävallan entinen liittokansleri, Pakistanin entinen presidentti, valuuttarahaston entinen pääjohtaja ja YK:n pääsihteeri sekä elokuvaohjaajat Emir Kusturica ja Oliver Stone. Tai eivät he varsinaisesti säestä. Kaikki sitaatit on leikattu taitavasti presidentin pohdintoja ja valtiomiesmäistä persoonaa tukeviksi.

Pääosassa on silti Putin, jota tunnettu toimittaja Vladimir Solovjov haastattelee kahdesti. Solovjov sai edellisenä kesänä julki oman kirjansa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteista, joita sivutaan moneen kertaan. Vastaus saadaan myös suoraan kysymykseen ”Vladimir Vladimirovitš, tuleeko sota?”

Docventures: World Order TV2:lla klo 21.20. Esittely ja esipuinti klo 21.00. Suora keskustelu klo 23.07.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat