Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyrkkeilijä Claressa Shieldsin tarina yhdistää urheiludraamaa ja sosiaalista havainnointia

Brittiurheilija on noussut vaikeista oloista huipulle. Rion olympialaisissa hän voitti kultaa.

Radio ja TV
 
Netflix
Claressa Shieldsin tietä huipulle on siloittanut hyvä valmentaja.
Claressa Shieldsin tietä huipulle on siloittanut hyvä valmentaja. Kuva: Netflix

Mira Potkosen Riossa voittama pronssimitali nosti naisten olympianyrkkeilyn koko Suomen kansan tietoisuuteen.

Naiset astuivat olympiakehään ensimmäistä kertaa neljä vuotta sitten Lontoossa. Kisojen 75 kilon sarjaan tähtää 17-vuotias Claressa Shields dokumentissa T-Rex, joka kuuluu Netflixin ohjelmistoon.

High schoolissa opiskeleva Shields asuu Flintissä, Michiganin osavaltiossa. Entisen autotehdaskaupungin alennustila on noussut esiin aiemmin esimerkiksi Michael Mooren dokumenteissa. Työttömyyden aikaansaama taloudellinen ahdinko eri lieveilmiöineen näkyy painostavalla tavalla nyrkkeilijätoivon elämässä.

Alussa Shieldsin 14-vuotias sisko Brianna kertoo, miten hänen äitinsä aikoinaan tunsi synnytyksen alkavan astellessaan humalassa kadulla. Äidin alkoholinkäyttö näyttää jättäneen jälkensä Briannaan, ja se on saanut myös Shieldsin muuttamaan pois kotoa.

Isänsä Bo’n Shields tapasi ensimmäistä kertaa yhdeksänvuotiaana, kun isä oli vapautunut vankilasta seitsemän vuoden tuomion jälkeen.

Kaiken tämän keskellä Shields itse on hämmästyttävän tasapainoinen. Dokumentin edetessä käy yhä selkeämmin ilmi, että keskeinen syy elämän koossa pysymiseen on nyrkkeily, jonka Shields aloitti 11-vuotiaana. Onnekas sattuma oli, että hän päätyi salille, jossa valmensi Jason Crutchfield.

Yksi aita ylitettäväksi oli sukupuoli. Crutchfield ei Shieldsin tavatessaan hyväksynyt naisten nyrkkeilyä. Silti hän huomasi tytön nopean oppimiskyvyn ja otti tämän siipensä suojaan.

Vuosien varrella Crutchfieldistä vaimoineen on tullut Shieldsille eräänlaisia sijaisvanhempia. Oman jännitteensä teinitytön elämään tuo se, että valmentaja on kieltänyt seurustelun salilla harjoittelevien nuorten välillä.

Urheiludokumenttiin, jossa valmistaudutaan tärkeisiin kisoihin, syntyy väistämättä draaman kaari. Se kuitenkin on sanottava, että monessa kohtaa ohjaajat Drea Cooper ja Zackary Canepari olisivat voineet tehostaa jännitystä. Terävyyttä olisi lisännyt myös selkeyden parantaminen.

Omanlaistaan ilmettä tuo sosiaalinen näkökulma. Taloudellisen tilanteen ja perhesuhteiden mutkikkuus tiivistyy kohdassa, jossa Shields haluaisi ottaa kisamatkalle mukaan sekä äitinsä että äitipuolensa. Keskenään riitaisat naiset pitäisi majoittaa samaan huoneeseen, kun muuhun ei ole varaa. Tässäkin auttaa valmentajan puhe.

Viime vuonna valmistuneessa dokumentissa Rion kisat eivät ole mukana, joten niiden osalta voinee paljastaa, että Riossa Shields voitti kultaa.

T-Rex (2015) on katsottavissa Netflixissä (netflix.fi)

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat