Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä paranee, kun puoskari hoitaa hullua?

Mestari on omaperäisen Paul Thomas Andersonin parhaita elokuvia.

Radio ja TV
 
Phil Bray
Philip Seymour näyttelee uskonlahkon karismaattista johtajaa Paul Thomas Andersonin Mestari-elokuvassa.
Philip Seymour näyttelee uskonlahkon karismaattista johtajaa Paul Thomas Andersonin Mestari-elokuvassa. Kuva: Phil Bray

Paul Thomas Andersonin Mestari kertoo toisessa maailmansodassa traumatisoituneen Freddie Quellin ( Joaquin Phoenix ) ja oman uskonnon perustaneen puoskarin Lancaster Doddin ( Philip Seymour Hoffman ) kohtaamisesta.

Arvaamattomien väkivallan puuskiensa ajamana Freddie ajelehtii duunista toiseen. Dodd sekoittaa vaikutteita muun muassa psykoanalyysistä ja hypnoosista kultiksi, jota kutsuu Aatteeksi. Se muistuttaa L. Ron Hubbardin kehittämää dianetiikkaa, skientologian pohjaa.

Suurin osa tarinasta on sijoitettu vuoteen 1950, jolloin Hubbard julkaisi dianetiikkaa käsittelevän kirjansa. Ajankuva on tehty viimeistä piirtoa myöten huolellisesti. Jopa kuvaustyyli ja värit muistuttavat ajan elokuvia ja valokuvia.

Mestari on epätasaisen mutta omalaatuisen Andersonin parhaita elokuvia. Hän kirjoitti sitä pitkään palasina ja napsi osia muun muassa näyttelijä Jason Robardsilta kuulemistaan juopottelutarinoista.

Tyylikkään ja hallitun pinnan alla Anderson sorkkii ihmisyyden perikysymyksiä. Vertauskuvallisella tasolla Freddie edustaa eläimellistä villiä, joka toimii holtittomasti viettiensä ja muiden yllykkeiden vietävänä. Dodd puolestaan edustaa järjestystä ja itsekuria.

Dodd yrittää parantaa – tai kesyttää – Freddien. Holtittoman väkivallan ja kontrollin vastakkainasettelu muistuttaa Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiinia.

Anderson ei tarjoa ihmisestä yhtään mairittelevampaa kuvaa kuin Kubrick. Järjen äänenä puoskari Dodd on joko huijari tai yhtä kahjo kuin Freddie, jos uskoo itse oppeihinsa. Yhteiskunnan Anderson jättää taustalle toisin kuin Kubrick.

Kino: Mestari (The Master, USA 2012) **** Teema klo 21.45

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat