Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pinkertonin etsivätoimistossa työskennellyt Kate Warne oli Yhdysvaltain ensimmäinen naisetsivä

Pinkertonin etsivätoimisto oli ja on olemassa oikeastikin Yhdysvalloissa. Tänään alkaa siitä kertova rikossarja.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Allen Fraser
Martha MacIsaac näyttelee Kate Warnen roolin.
Martha MacIsaac näyttelee Kate Warnen roolin. Kuva: Allen Fraser

Suurkaupunkien etsivät, agentit ja poliisit hoitavat töitään iltaisin ja öisin. Silloin televisiossa pyörivät muun muassa sarjat Criminal Minds, Kova Laki ja Kohde.

Päivät ja alkuillat ovat sen sijaan amatöörien, keski-iän ylittäneiden salapoliisien ja menneiden aikojen ammattilaisten.

Isä Brown tekee etsiväntyötä pappiskutsumuksensa sivubisneksenä, Miss Marple venyy rikostutkintoihin eläkeläisenä, ja Neiti Fisherin toimisto sijaitsee 1920-luvun Melbournessa.

Myös Pinkertonin etsivätoimisto (2014–15) edustaa menneisyyteen sijoittuvaa sarjaa.

Eletään 1860-lukua. Yhdysvaltain sisällissota on takana, ja chicagolainen yksityisetsiväfirma tekee nimeä itselleen Kansas Cityssä.

Pinkerton oli ja on oikea yritys. Skottisiirtolainen Allan Pinkerton perusti sen vuonna 1850 ja palkkasi kuusi vuotta myöhemmin maan ensimmäisen naisetsivän Kate Warnen.

Näiltä osin kanadalaissarja seuraa todellista historiaa. Ryhmään kuuluu myös Pinkertonin poika William, viinaan menevä nyrkkisankari.

Kate Warnen hahmo muistuttaa nykykaupunkien totisia jakkuetsiviä, vaikka pukeutuukin kokopitkään hameeseen. Hän tekee veriroiskeanalyysejä ja pohjaa päätelmänsä tietoon.

Historiallisesta kehyksestään huolimatta etsivät edustavatkin uutta aikaa. Pinkertonin toimisto oli hyvin organisoitu järjestö, joka keräsi laajat arkistot rikollisista. Vuosisadan lopussa etsiviä alettiin tosin jo moittia kovista otteistaan – he olivat siis luomassa kovanaamaperinnettä.

Pinkertonin etsivätoimisto TV1:llä klo 17.10.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat