Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nikkarisarjan asiantuntija: ”Puukko ei sovellu vasaraksi”

Surkeat nikkarit voivat oppia paremmiksi – kunhan lukisivat ohjeet, sanoo Suomen surkein nikkari -sarjan tuomari Sebastian Sandelin.

Radio ja TV
 
Suomen surkein nikkari -sarjan osallistujat ryhmäkuvassa. Edessä keskellä juontaja Juuso Mäkilähde, vieressään tuomarit Jenni Tuominen ja Sebastian Sandelin.
Suomen surkein nikkari -sarjan osallistujat ryhmäkuvassa. Edessä keskellä juontaja Juuso Mäkilähde, vieressään tuomarit Jenni Tuominen ja Sebastian Sandelin.

Surkeus vetoaa, tai ainakin surkeudesta pois oppiminen. Suomen surkein kuski (2012–) ja Katastrofikokki (2016–) ovat saaneet jatkokseen Suomen surkeimman nikkarin (2016–).

Sarjassa viisi nikkaria kokeilee kädentaitojaan ja yrittää oppia paremmaksi. Juontajana on Juuso Mäkilähde (Suomen surkein kuski) ja tuomareina vastaava urakoitsija Jenni Tuominen sekä tila-, materiaali- ja kalustesuunnittelija Sebastian Sandelin.

Ensimmäisessä jaksossa kisaajat hakevat rakennustarvikkeita rautakaupasta ja yrittävät rakentaa työpöydän. Keskiviikkona nähty jakso uusitaan tänään ja sunnuntaina.

Myöhemmin haasteet vaikeutuvat. On kerrottu, että esimerkiksi katkaisusirkkelin kanssa syntyy vaaratilanteita.

Sarjan tuomari Sebastian Sandelin sanoo, että aloittelevat nikkarit ovat usein huolimattomia turvallisuuden suhteen. Uuteen työkaluun voidaan tarttua liian vähäisillä tiedoilla.

”Jos työkalu on itselle uusi tai sitä ei osaa käyttää, kannattaa aina kysyä apua asiantuntijalta tai vähintään lukea ohjekirja ja tiedostaa tavallisimmat käyttövirheet ja tilanteet”, Sandelin ohjeistaa. ”Liian optimistinen asenne omiin alkeellisiin nikkarointitaitoihin voi kostautua.”

Sandelinin mukaan on esimerkiksi ainoastaan hyvästä, jos aloittelija pelkää itselleen tuntemattomia sähkötyökaluja.

”Työkaluja ei myöskään kannata käyttää ei-tarkoitettuihin töihin. Esimerkiksi puukko ei sovellu vasaraksi.”

Joskus ihmiset sanovat, että he ovat syntyneet peukalo keskellä kämmentä, vähän niin kuin toiset sanovat syntyneensä ilman lauluääntä.

Sandelinin mukaan ihmisiä kyllä syntyy peukalo keskellä kämmentä, ja jokainen ohjelman nikkari on syntynyt juuri siten. Toisaalta kuka tahansa voi hänen mukaansa oppia nikkarointitaitoja. ”Kyse on asenteesta ja halusta oppia.”

Osallistujat myös edistyvät. ”Osasta kuoriutuu hyviä kotinikkareita, kun taas toisten kohdalla toivon, etteivät he ikinä harkitse ammatinvaihtoa alalle, jolla tarvitsee hyödyntää työkaluja ja käsillä tekemistä.”

Sandelinin mukaan yleinen väärinkäsitys nikkaroinnista on se, että vain mies osaa. ”Kerta toisensa jälkeen huomaa, että kyllä nainenkin osaa.”

Katsojille virheiden seuraaminen on myös opettavaista.

Suomen surkein nikkari on paitsi tosi-tv-kisa myös samalla omanlaisensa opetusohjelma. Pelkkiä huippusuorituksia seuraamalla nikkari tai kukaan mukaan ei yleensä opi kunnolla. Toisten ihmisten virheistä oppiminen on hedelmällinen, usein aliarvioitu tapa oppia.

Suomen surkein nikkari MTV3:lla klo 16.30

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat