Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkosukilla ja tasseleilla stereotypioita vastaan

Tanskalainen dokumentti pohtii stripteasen taideulottuvuutta ja strippauksen ja burleskin eroja.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho

Tanskalainen dokumentti Voiko striptease olla taidetta? (2012) pohtii nimessään esiintyvän dilemman ohella toistakin kysymystä: mitä eroa on strippauksella ja burleskilla – molemmissahan riisutaan liiat kuteet? Vastauksia etsitään haastattelemalla burleskitaiteilijoita, sosiologia ja feministejä.

Arthur Lecaronin ohjaama dokumentti seuraa pariisilaista burleskiryhmää, joka harjoittelee tulevaa esitystään. Heille burleski on itseilmaisua, näyttävillä asuilla rakennettu roolileikki mutta myös feminismin väline. Ryhmää vetävä Lady Flo on paitsi burleskitaiteilija myös historioitsija, joka johdattaa oppilaansa burleskikulttuurin historiaan viekoittelevien tanssikoreografioiden lomassa.

Verkkosukissa ja korseteissa pyörähtelevä pariisilaisryhmä on osa maailmanlaajuista burleskibuumia, josta meillä Suomessakin on nähty merkkejä 2000-luvun mittaan. Se sai alkunsa puolestaan 1990-luvulla käynnistyneestä burleskin uudesta aallosta, joka otti vaikutteita Bettie Pagen kaltaisista 1950- ja 1960-luvun pin up -malleista ja popkulttuurista. Dokumentin pariisittarien kaltaiset nykyryhmät ovat puolestaan lähempänä varhaisen 1900-luvun klassista kabareetyyliä.

Feminismin piirissä burleskiin suhtaudutaan ristiriitaisesti. Dokumentissa puolustajat kehuvat parodiaa hyödyntävän burleskin mahdollistavan stereotypioiden murtamisen ja vartaloihanteiden muuttamisen. Kriitikoiden mielestä taas katseen kohteeksi asettautuva nainen alistuu aina stereotypian osaksi. Kyse on siis siitä, mistä näkökulmasta riisuuntumista katsoo.

Voiko striptease olla taidetta? Teemalla klo 23.20

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat