Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selma-elokuvan äärioikeistolaisuutta vastustava sanoma on nyt piinallisen ajankohtainen Suomessakin

1960-luvun Alabamaan sijoittuva draama on nähtävillä Netflixissä. Elokuvateattereihin sitä ei Suomessa saatu.

Radio ja TV
 
Martin Luther Kingiä näyttelee Selmassa David Oyelowo.
Martin Luther Kingiä näyttelee Selmassa David Oyelowo.

Mustaihoisten kansalaisoikeustaistelusta kertova Selma (2014) lukeutuu niihin Yhdysvalloissa runsaasti huomiota ja kehuja keränneisiin elokuviin, joita ei saatu meillä valkokankaille. Nyt, kun elokuvan äärioikeistolaisuutta vastustava sanoma on Suomessa piinallisen ajankohtainen, Selma on katsottavissa Netflixissä.

Ava DuVernayn ohjaamaa suuren rohkeuden kuvausta kehuisi mielellään varauksetta, mutta on todettava, että dynaamisemminkin tapahtumat olisi voinut filmatisoida. Elokuva esimerkiksi avataan rauhallisesti vuodesta 1964, jolloin Martin Luther King ( David Oyelowo ) ottaa vastaan Nobelin rauhanpalkinnon. Sen jälkeen kuviin tuodaan vuotta aiemmin maailmaa järkyttänyt Alabaman kirkkopommi. Realistinen aikajärjestys olisi ollut tehokkaampi.

Kingin, legendaarisen puhujan, näytteleminen on melkoinen haaste englantilaiselle David Oyelowolle. Hän selviytyy kohtalaisen hyvin.

Keskeiset tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1965. USA:n mustaihoiset ovat saaneet äänioikeuden, mutta etelävaltioissa heitä estetään rekisteröitymästä äänestäjiksi. Kun presidentti Lyndon B. Johnson ( Tom Wilkinson ) kieltäytyy painostamasta etelän päättäjiä, King ystävineen alkaa järjestää mielenilmausta pahamaineisen Alabaman vaaralliseksi tiedetyssä Selmassa.

Tilanteen sietämätön logiikka vaatii, että vaikuttaakseen presidenttiin aktivistien on altistettava itsensä roskaväen väkivallalle.

Helsingissä väkivaltaista äärioikeistoa vastaan osoitetaan mieltä Kansalaistorilla lauantaina 24. syyskuuta kello 12.

Selma (USA 2014) ★★★ katsottavissa Netflixissä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat