Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saapuuko auttaja aina vain pohjoisen suunnasta?

Kamera seuraa tanskalaisia avustustyöntekijöitä ja sotakirjeenvaihtajia näkökulmaltaan vaivaannuttavassa sarjassa.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Anja Lovén tekee avustustyötä Nigeriassa.
Anja Lovén tekee avustustyötä Nigeriassa. Kuva: Yle

Nigeria saa leiman ”helvetti”. Samoin muun muassa Filippiinit, Intia ja Kongo. Näihin paikkoihin Sankareita helvetissä -sarjan kamera seuraa ”sankareita”: tanskalaisia avustustyöntekijöitä, sotakirjeenvaihtajia ja -valokuvaajia.

Kuusiosaisen dokumenttisarjan näkökulma on vaivaannuttava, jopa ongelmallinen. Se korostaa avustustyöntekijöiden tuntemuksia, kun samalla jossain kuvan laitamilla kasvottomat paikalliset kärsivät konfliktien, luonnonmullistusten ja hyväksikäytön varsinaisista seurauksista. Filippiineillä kuvataan taifuunin jälkeensä jättämiä ruumispusseja, Intiassa roskien keskellä liimaa imppaavia lapsia.

Osa sarjan kuudesta päähahmosta toimii tunnettujen tahojen kautta – Kristoffer Vogler esimerkiksi on Lääkärit ilman rajoja -järjestön leivissä – kun taas osa on perustanut oman avustusjärjestönsä.

Kolmen ensimmäisen jakson aikana lyhyen suunvuoron saa kaksi paikallista. David tekee Anja Lovénin kanssa töitä taikauskon kitkemiseksi Nigeriassa, ja Bijoy auttaa Lisbeth Johansenia Intiassa katulasten parissa.

On kiinnostavaa kuulla, kuinka vaikeissa tilanteissa työskentelevät ihmiset ruotivat motiivejaan ja tuntemuksiaan. Tilanteet, joissa he työskentelevät, taustoitetaan kuitenkin heikosti, vain muutamin tilastotiedoin. Pääpaino on toiminnassa ja tunteissa, etuoikeutettujen auttajien tunteissa.

Dokumenttisarja ei anna syytä epäillä päähahmojen vilpitöntä auttamishalua. Se kuitenkin olettaa, että hätä välittyy vain, jos sen välittävät valkoiset Pohjoismaan kasvatit.

Sankareita helvetissä klo 14.30 TV2

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat