Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilainen Yayoi Kusama, 87, on omistanut elämänsä täplätaiteelle

Radio ja TV
 
Yoyoi Kusama, 87, on omistanut elämänsä
Yoyoi Kusama, 87, on omistanut elämänsä

Helsingin Tennispalatsin HAM-museossa valmistaudutaan parhaillaan uuteen menestysnäyttelyyn, kun japanilainen Yayoi Kusama tuo täplätaiteensa suomalaistenkin nähtäväksi. Näyttely on koottu Pohjoismaita varten, ja sitä ennakoiden Espan puiston puita on verhottu pilkkukankaalla.

Vuonna 2012 valmistunut dokumentti seuraa Kusaman pitkän uran yhtä käännekohtaa, kun hänen takautuva näyttelynsä oli esillä muun muassa Lontoon Tate Modernissa sekä New Yorkissa. Kusama oli jo siinä vaiheessa heikossa kunnossa, mutta jatkoi sinnikkäästi työntekoaan. Nyt hän on täyttänyt 87 vuotta.

Kusaman täplät ovat valloittaneet maailmaa ja kansainvälisiä taidemarkkinoita, ja dokumentissa nähdään myös, miten luksuslaukkujen valmistaja Louis Vuitton hyödyntää sekä Kusaman henkilöä että täpläkuosia.

Kusama on hämmentävä tapaus. Joka puolelle tunkeutuvat täplät ovat riemastuttavia, mutta onko ne kaupallistettu jo liian tehokkaasti? Ainakin Kusamalle on kertynyt niistä sievoinen omaisuus, mutta kuten yleensäkin taiteilijoiden henkilökuvissa, rahasta puhutaan vain sivumennen. Kuka ylipäätään huolehtii vanhan ja väsyneen naisen varoista?

Se jää arvailun varaan, joten keskittykäämme taiteeseen.

Kusama saa valmiiksi noin teoksen päivässä, ja dokumentti näyttää, miten se tapahtuu. Jalat eivät oikein kanna enää, mutta sivellin huiskii kankaalla intuition ajamana. Taiteilija itse ei sano dokumentissa juuri mitään mieleenpainuvaa, paitsi että hän haluaa olla paras ja kuolla saappaat jalassa. Ja että täplät välittävät rauhan sanomaa.

Suitsutuksen taustalta paljastuu kuitenkin jotakin mykistävää. Kusama on ollut psykiatrisessa hoidossa viimeiset 40 vuotta, ja rikkauksistaan huolimatta hän asuu tokiolaisessa sairaalassa, pienessä surkeassa huoneessa, josta hän poistuu päivittäin läheiseen ateljeehensa.

Kusama ei missään tapauksessa ole mikään kupla. Hän ryhtyi taiteilijaksi nuoruusvuosina Japanissa ja muutti New Yorkiin, jossa hän löysi taiteellisen ilmaisunsa. Kaupungin taidemaailma käänsi kuitenkin hänelle selkänsä, ja Kusama palasi Japaniin, pettyäkseen sielläkin. Tate Modernin avajaisissa Kusama näkee pitkästä aikaa nuoruuden teoksiaan ja pyyhkii liikuttuneena silmäkulmiaan pilkullisella nenäliinalla.

Valitettavasti dokumenttiin jää aukko 1970-luvun ja vuoden 2012 välille, eikä se kerro mitään siitä, miten Kusamasta lopulta tuli taidemaailman maskotti ja ilmiö.

Yayoi Kusama, täplätaiteilija Teemalla klo 21

Yle
Mielenterveytensä kanssa kamppailevan Yayoi Kusaman ura on kestänyt yli 60 vuotta ja jatkuu yhä.
Mielenterveytensä kanssa kamppailevan Yayoi Kusaman ura on kestänyt yli 60 vuotta ja jatkuu yhä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat