Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Jackson taustavoimineen panosti musiikkivideoihin, jotka ovat kestäneet aikaa hämmästyttävän hyvin

Thrillerin aikaan Jacksonia ei vielä Suomeen saatu, mutta yksi taustatanssijoista esiintyi osuuskaupan ravintolassa.

Radio ja TV
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

En osallistunut Facebookissa nuoruuskuvahaasteeseen. Kuvia ei löytynyt, ehkä ei otettukaan. Sen sijaan olen katsonut musiikkivideoita. Se ajaa lähes saman asian.

Musiikkivideoissa on lähes aina kirkkaita nuoria kasvoja haparoimassa kohti uutta. Samalla videoille tallentuu mennyttä muotia ja mennyttä tekniikkaa.

Musiikkivideoista löytyy myös se yksi artisti, jolta silloin joskus 1980-luvulla apinoitiin tapa käyttää spittarikenkien ja lyhytlahkeisten housujen kanssa valkoisia sukkia. Että jos olisi nuoruuskuva, näky olisi sen suuntainen. Artisti on Michael Jackson.

Kun popin kuningas kuoli seitsemän vuotta sitten, häntä ylistettiin muusikkona. Moni muisti myös Jacksonin merkillisen elämän. Häntä arvostettiin myös tanssijana. Mutta musiikkivideoissa Jackson vasta olikin omaa luokkaansa.

Ja useimmat Jacksonin videoista kestävät katsomista yhä, sillä Jackson taustavoimineen panosti niihin. Videoita ohjasivat David Fincherin, John Landisin, Spike Leen ja Martin Scorsesen kaltaiset elokuvaohjaajat isolla rahalla. Vanhoissa musiikkivideoissa on ylipäänsä kivaa niiden hyvä saatavuus, toisin kuin muissa menneiden vuosien elokuva-aarteissa.

Kiitos, Youtube, ja vähän myös kaapelikanava VH1.

Usein Jacksonin kärkivideoihin lasketaan Billie Jean sekä Beat It.

Yksi jäljitellyimpiä taitaa olla Black Or White. Siinä Jackson laulaa ja tanssii, taas kerran, ja kuten usein Jacksonin videoilla, mukana on muitakin kuuluisuuksia, tällä kertaa Tyra Banks ja vielä viaton Macaulay Culkin.

Historiaan video jäi kuitenkin edistyksellisestä kuvankäsittelystä, jaksosta, jossa kasvot vaihtuvat toisiin. Ideaa jäljitellään yhä vielä.

Jacksonin videoilla käytettiin usein tehosteita ja uutta tekniikkaa. Esimerkistä käy tietenkin myös Thriller, jossa parikymppinen Jackson näyttelee kaksoisroolissa ihmissutta ja poikaa, joka vie tyttöä treffeille. 14-minuuttinen video on yksi videoiden merkkipaaluista, joka herätti huumaa tuoreeltaan Suomessakin.

Ensiesitys oli meillä uudenvuodenyönä 1984, ja saatesanoina tietenkin se, että Jacksonin video on ”moninkertaisesti kalliimpi” kuin suomalaiset pitkät elokuvat tuolloin.

Thrillerin aikaan Jacksonia ei vielä Suomeen saatu, mutta yksi videon tanssijoista kiersi täällä esiintymässä. Itsekin istuin yleisössä osuuskaupan ravintolassa, kun zombieksi maskeerattu tanssija nousi diskopallojen alta arkusta, nosti olkapäätä ja kaiutin raikui thriillöööriä. Seinän takana myytiin Saludoa.

Siinä olisi se nuoruuskuva, jota ei koskaan otettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat