Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prisma Studion tiedetoimittajat heittäytyvät: kamalia ruokavalioita, käsi kipsissä ja muumioituva hampurilainen kaapin päällä

Yleisradion Prisma Studio on yleistajuistanut tiedettä 15 vuotta.

Radio ja TV
 
Vesa-Matti Väärä
Prisma Studio testasi Turussa väitettä, jonka mukaan aikuisten on vaikea laulaa ja tanssia julkisesti. Tanssimassa Janne, 44. Toimittaja on Kari Paananen ja kuvaaja Samuli Holopainen.
Prisma Studio testasi Turussa väitettä, jonka mukaan aikuisten on vaikea laulaa ja tanssia julkisesti. Tanssimassa Janne, 44. Toimittaja on Kari Paananen ja kuvaaja Samuli Holopainen. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Tieteen tekeminen vaatii aika ajoin henkilökohtaisia uhrauksia ja toisinaan niiltä eivät välty edes tiedetoimittajat.

Tästä esimerkki on Yleisradion tiedeohjelman Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren, joka heittäytyi itse koe-eläimeksi.

Hän söi viime keväänä neljä päivää vain pekonia, nakkeja ja munia sekä toiset neljä vain kasviksia, sillä halusi testata suolistonsa bakteeriston sopeutumista ruokavalion muutoksin.

Ja sopeutuihan se nopeasti, kuten viikon ihmiskokeesta tiivistetty viiden minuutin Kakkahakkeri-insertti osoitti.

”Toimittajan tekemä testi voi olla hyvä tarinankerronnallinen keino popularisoida tiedettä. Mutta emme yritä vahvistaa tai kumota tutkimuksia”, sanoo Nygren.

Nygren kuuluu 15 vuotta täyttäneen Prisma Studion tuoreimpiin toimittajiin, eikä voi puhua vielä pitkästä kokemuksesta.

Mutta tämä on nyt trendi, yksi tieteen popularisoinnin väline. Toimittaja ei ole pelkkä tiedon välittäjä, vaan katsojalle myös samaistumispintaa tarjoava sijaiskokija tai sijaiskärsijä.

”Testimme voivat vaikuttaa välillä kepeitä tai hassuilta, mutta pohjaavat tutkimukseen”, sanoo toimitussihteeri Tiia Nurmilaakso, joka teki ensimmäisen juttunsa Prisma Studioon 2004.

Nurmilaakson kivuliain oman heittäytyminen kesti melkein kolme viikkoa. Hän testasi kesällä 2013 kipsattuna käsipuolena, kuinka aivot suhtautuvat äkkinäiseen vaihtoon oikeakätisestä vasenkätiseksi.

Ylen Prisma Studion ensimmäinen lähetys oli elokuussa 2001, jolloin aiheet tiivistyivät kysymyksiin Mitä kuuluu avaruusasemalle, Miksi maapallolla on vain yksi kuu ja Miten suomalaiset ottavat vastaan teknisen uutuuden.

”Tieteessä on tapahtunut 15 vuodessa paljon, mutta voisimme tehdä ohjelman yhä samoista aiheista. Ehkä suurin muutos on se, että nykyään tietoa tuntuu olevan kaikkien saatavilla, mutta iso osa siitä on mutua”, sanoo Nurmilaakso.

Luulo ei ole vieläkään tiedon arvoista.

Se selvisi myös Prisma Studion pisimmässä testissä. Se perustui urbaanilegendaan säilöntaaineita täyteen pumpatuista, vuosia säilyvistä hampurilaista.

”Testasimme säilymistä monella eri tavalla sekä ostetuilla että itse tehdyillä kappaleilla. Totuus oli lopulta yksinkertainen: ne kuivuvat, muumioituvat”, kertoo Nurmilaakso, jonka kaapin päällä olevat hampurilaiset täyttivät kesällä jo kolme vuotta.

Ennen pitkää ne täyttävät myös neljä vuotta, jos varoituslappu pysyy paikallaan: ”Älä koske, älä syö. Prisma testaa”.

Prisma Studio Yle TV1:ssä klo 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat