Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilökuva James Randista käy läpi huuhaan värikästä historiaa

Huijarien paljastaminen ei usein riitä. Ihmiset nyt vain haluavat uskoa.

Radio ja TV
 
Yle
Taikurilegenda James Randi (vas.) ja pitkäaikainen kumppani Deyvi Pena.
Taikurilegenda James Randi (vas.) ja pitkäaikainen kumppani Deyvi Pena. Kuva: Yle

Amerikkalainen taikuri James Randi on paljastanut huuhaata ja huijareita jo yli 40 vuoden ajan. Hänestä tehty henkilökuvadokumentti An Honest Liar (2014) keskittyy Randin uran näyttävimpiin voittoihin.

Docventures-sarjassa esitettävästä dokumentista näkee samalla, miten huuhaa ja paranormaali ovat vuosikymmenien saatossa muuttuneet.

1970-luvulla Uri Geller, Randin pitkäaikainen vihollinen, kiersi maailmaa taivuttamassa lusikoita, omien sanojensa mukaan paranormaalien kykyjen voimalla. Vaikea kuvitella, että 2010-luvulla ketään pyydettäisiin suosittuihin televisio-ohjelmiin tekemään mitään vastaavaa. Liian simppeliä, liian lapsenomaista. Ja katsojat osaisivat epäillä huijausta.

Amerikkalainen ihmeparantaja ja saarnaaja Peter Popoff, jonka ovelan huijausmetodin James Randi paljasti 1980-luvulla, olisi esiintymistavaltaan nykytelevisioon liian dramaattinen. Sittemmin Popoff on alkanut esiintyä rauhallisemmin.

Suosituissa talk show -ohjelmissa, niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin, esiintyy kyllä edelleen huuhaan edustajia. 2000-luvulla niissä on nähty erityisesti meedioita. Mutta meediotkin ovat nykyään hillitympiä kuin esimerkiksi dokumentissa nähtävä, 1980-luvulla lyhyen uran tehnyt Carlos. Kyseessä tosin oli Randin itsensä suunnittelema huijaus.

An Honest Liar korostaa ansiokkaasti sitä, että huijarien paljastaminen ei usein riitä. Esimerkiksi sekä Geller että Popoff ovat onnistuneet jatkamaan toimintaansa menestyksekkäästi. Ihmiset tykkäävät uskoa.

An Honest Liar TV2:lla klo 21.15

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat