Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Röyhkeä huijari sekoitti laatuviinien sakat vuosiksi

Perusteellinen dokumentti koukuttaa, vaikka viinit sinänsä eivät kiinnostaisikaan.

Radio ja TV
 
Mel Hill
Viinihuijari Rudy Kumiawan
Viinihuijari Rudy Kumiawan Kuva: Mel Hill

Huippuviinien maailma ei näytä vieläkään toipuneen indonesialaisen Rudy Kurniawanin 2000-luvun alussa toteuttamasta huijauksesta.

Sen vaistoaa Jerry Rothwellin ja Reuben Atlasin pääosin Yhdysvalloissa kuvaamasta dokumentista Katkeraa viiniä (Sour Grapes, 2016), jonka ulottuvuudet ovat kansainvälisiä.

Dokumentti tarjoaa terävän läpileikkauksen yhtä lailla viitseliään huijarin mysteeristä kuin siitä viiniharrastajien snobismista, joka mahdollisti hänen tuottoisan toimintansa viininväärentäjänä.

Kurniawan ilmestyi kuin tyhjästä sotkemaan viinialaa Los Angelesissa liki 15 vuotta sitten.

Sulavakäytöksinen nuori mies tunsi selvästi viinejä, törsäsi huutokaupoissa ja toi itsekin Euroopasta harvinaisia pulloja markkinoille. Ei ihme, että alan harrastajat ja keräilijät halusivat hänet kaverikseen.

Kupla puhkesi 2012, kun Kurniawan pidätettiin. Useat tahot olivat kummastelleet jo pitkään hänen toimiaan. Yksi epäilijöistä oli ranskalainen Laurent Ponsot, joka tuottaa huippuviinejä Bourgognen alueella. Hän hoksasi Kurniawanin myyvän hänen viinitilansa vanhoja viinejä, joissa etiketit, vuosiluvut tai pullokoot eivät täsmänneet.

Ponsot myös todisti oikeudessa, jossa Kurwianan joutui 10 vuodeksi vankilaan.

Miten huijari käytännössä toteutti petoksensa? Vastaus löytyy aihetta syvältä perkaavasta, muodoltaan jopa ilahduttavan kepeästä dokumentista. Se koukuttanee myös katsojia, joita viinien hienoudet eivät innosta.

Dok: Katkeraa viiniä Femillä klo 22.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat