Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pressiklubin Ruben Stiller: ”Minulla on vapaus käyttää ironiaa ja rohkeampaa huumoria”

Stillerin tyyli ärsyttää monia, mutta suosio on taannut ohjelman jatkumisen.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
YLE
”Ihmiset tietävät, että olen tällainen puudeli, josta ei ole vaaraa kenellekään. Tulen viihteen puolelta”, määrittelee Ruben Stiller rooliaan.
”Ihmiset tietävät, että olen tällainen puudeli, josta ei ole vaaraa kenellekään. Tulen viihteen puolelta”, määrittelee Ruben Stiller rooliaan. Kuva: YLE

Yleisradio on viime vuosina myllännyt ajankohtaisohjelmatuotantoaan, mutta muutamille ohjelmille riittää edelleen luottoa. Yksi niistä on perjantai-illan Pressiklubi. Uutisviikkoa ruotiva keskusteluohjelma aloitti vuonna 2005 Timo Harakan vetämänä.

”Totta kai meidän pitää tuottaa tiettyjä lukuja. Joko katsojia on tarpeeksi tai sitten ei”, kärjistää ohjelmaa vuodesta 2009 juontanut Ruben Stiller.

Stillerin mukaan Ylellä asioita ajatellaan silti kaupallista puolta pitemmällä tähtäimellä. Tekijöillä on enemmän aikaa kehittyä.

”Olin itse ensimmäiset puolitoista vuotta ihan pihalla omasta roolistani ohjelmassa.”

Pressiklubi on vakiintunut Stillerin näköiseksi yhdistelmäksi asiapuhetta ja viihteellisyyttä. Hän myöntää roolinsa juontajana olevan lähempänä narria kuin Radio Suomen Pyöreän pöydän keskustelijana.

”Minulla on vapaus käyttää ironiaa ja rohkeampaa huumoria.”

Monia tyyli ärsyttää. Stiller on liian hyökkäävä, liian pehmeä tai liikaa äänessä. Hän lienee kuitenkin ainoa ajankohtaisohjelman juontaja, jolle ominaisuudet sallitaan.

”Ihmiset tietävät, että olen tällainen puudeli, josta ei ole vaaraa kenellekään. Tulen viihteen puolelta, en edes osaisi tehdä kovaa journalismia.”

Hänen mukaansa keskusteluohjelman tekijällä onkin oltava draamantajua.

”Dramaturgi Mauri Ahola opettaa minulle käsikirjoittamista – millainen on hyvä roolitus ja missä tapahtuu käänne.”

Stiller painottaa, että Pressiklubi on ryhmätyötä. Työryhmä keskustelee tulevasta ohjelmasta, minkä jälkeen päätetään vieraat ja Stiller laatii käsikirjoituksen. Suunnitelma käydään läpi vielä tuottaja Petri Kejosen, dramaturgin ja taustatoimittajan kanssa. Mokat yhdistetään silti helposti omalla persoonallaan esiintyvään Stilleriin.

”Virheeni on, että teen käsikirjoituksista aina hyvin runsaita. Suorassa lähetyksessä joudun sitten hyppimään aiheesta toiseen.”

Vaikeinta on löytää näkökulmia, joita ei olisi viikon aikana jo kaluttu loppuun.

”Kymmenen vuoden aikana sykli on vain kiihtynyt.”

Myös vieraat vaikuttavat ohjelman onnistumiseen. Heidän kanssaan Stiller haluaa pitää pelin reiluna.

”Informoin vieraita tarkasti, mistä ohjelmassa puhutaan. Käsikirjoituksen tärkein funktio on tehdä vapaa keskustelu helpoksi.”

Silloin herkistäkin aiheista voidaan keskustella kiihkottomasti. Viime viikon Pressiklubissa kommenttaattorit Kaarina Hazard ja Harri Saukkomaa sekä kansanedustaja Juho Eerola (ps) puhuivat äärioikeistosta.

Yllättäen räjähdysherkkä aihe poiki vain vähän palautetta. Stiller uskoo keskustelun maltillisen sävyn vaikuttaneen asiaan.

”Jos keskustelu on kiihkeää, se heijastuu palautteeseen.”

Pressiklubi TV1:ssä klo 20.00. Tänään puhutaan muun muassa Trumpista. Vieraina Johanna Korhonen, Risto E.J. Penttilä ja Saska Saarikoski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat