Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Charles Chaplin oli aikansa superjulkkis – ja elokuvissaan pienen ihmisen puolella

Teemailta näyttää Chaplinin ongelmat ja menestyksen.

Radio ja TV
 
videokuva
Charles Chaplin kutsui Mutual-studion vuosiaan 1916– 1917 elämänsä onnellisimmaksi ajaksi. Hän tuotti omat elokuvansa ja hioi kuulun kulkurihahmonsa valmiiksi.
Charles Chaplin kutsui Mutual-studion vuosiaan 1916– 1917 elämänsä onnellisimmaksi ajaksi. Hän tuotti omat elokuvansa ja hioi kuulun kulkurihahmonsa valmiiksi. Kuva: videokuva

Dokumenttielokuvan Kulkurin synty alussa Chaplin-asiantuntija Kate Guyonvarch toteaa, että emme tarkalleen ymmärrä, miksi Charlie Chaplinin (1889–1977) elokuvat vetoavat vielä nykyäänkin niin hyvin yleisöihin. Guyonvarch antaa syiksi Chaplinin lahjakkuuden ja ahkeruuden sekä painottaa tähden vaikeaa lapsuutta, jollainen monen kohdalla vie tuuliajolle, mutta Chaplinilla johti suuriin saavutuksiin.

Selitys ei toki yritäkään olla kattava, ja hyvä niin.

Näin itse kukin voi pohtia Chaplinin kykyä uhmata aikaa vaikkapa tämäniltaisen teemaillan pohjalta. Illassa uusitaan kaksi pätevää dokumenttielokuvaa, joiden ohella nähdään vuoden 1917 letkeät lyhytelokuvat Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri. Lisäksi huomenna esitetään satiiri Kuningas New Yorkissa (1957).

Lausumassaan Gyonvarch tulee huomaamattaan muistuttaneeksi siitä, että Chaplinin aikuiselämässä oli myös tuuliajolla olemisen piirteitä. Teemaillan toisessa dokumentissa Charles Chaplinin vuosisata elokuvahistorioitsija Jeffrey Vance muotoilee ongelman näin: ”Vaikka Chaplin havainnoi ihmisluontoa hyvinkin tarkkaan, hän oli sokea omille virheilleen.”

Vance viittaa ennen kaikkea ongelmiin, joihin Chaplin ajautui suhteissaan myöhäisteini-ikäisiin nuoriin naisiin. Heistä kahden kanssa hän joutui vastentahtoisesti avioitumaan välttääkseen oikeustoimet.

Epäreilummin pulaan Chaplin ajautui USA:n kommunistivainojen aikaan, jolloin esimerkiksi Nykyaika-elokuvaa (1936) alettiin katsoa syyttävin silmin. Salakuuntelua ja painostustoimia ei lopettanut edes elokuvatuottaja Samuel Goldwynin naurava vastaus FBI:n kommunistiuteluille: ”Charlie on ainoa tuntemani tosikapitalisti!”

Elokuvantekijänä Chaplinin kiteyttää parhaiten ohjaaja Milos Forman: ”Jos joku oli nero, niin Chaplin.” Tähän on helppo yhtyä, ja siksi ei totta puhuen välttämättä haluaisi tietääkään kovin paljoa hänen yksityiselämästään.

Se hyöty dokumenttien tarjoamasta taustatiedosta tietty on, että esimerkiksi huomista Kuningas New Yorkissa -satiiria pääsee tulkitsemaan maestron elämänvaiheiden kautta. Chaplinin omasta elämästä poimittuja tarinan osia ovat ainakin yksin jäänyt pikkupoika, surumielinen avioero, säälimättömät kommunistivainot ja lähtö maanpakoon.

Kyseenalaista tosin on, lisääkö tieto katselunautintoa. Chaplinin tuotannon huippuina kun erottuvat ne elokuvat, joissa hänellä ei ole henkilökohtaisia kaunoja tuuletettavanaan – kuten Chaplinin poika, Kaupungin valot ja Nykyaika – ja jotka sikälikin edustavat elokuvataidetta puhtaimmillaan.

Chaplin-teemailta Teemalla klo 20.00 alkaen. Kuningas New Yorkissa Teemalla su 2.10.

videokuva
Charles Chaplin nähdään kulkurihahmossaan lyhytelokuvassa Siirtolainen.
Charles Chaplin nähdään kulkurihahmossaan lyhytelokuvassa Siirtolainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat