Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syvälle sydämeen sattuu

Tanskalainen dokumenttisarja kertoo, että suru saa aikaan todellisia fyysisiä oireita.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Lone Kröning Mogensen
Kristian (vas.) kohtaa psykologi Eivind Johansenin.
Kristian (vas.) kohtaa psykologi Eivind Johansenin. Kuva: Lone Kröning Mogensen

Särkynyt sydän on innoittanut ihmiskunnan historiassa kaikenlaista lauluista pöytälaatikkorunouteen ja käsirysyihin. Nyt mukaan voidaan laskea myös yksi tanskalainen dokumenttisarja.

Neliosaisessa Sydänsurujen biologiassa (Kærestesorgens DNA, 2015) seurataan kolmea rakkaudessa pettynyttä: Olivia, Kristian ja Anders ovat kaikki tulleet jätetyiksi. Märehtimistä on kestänyt muutamasta viikosta puoleentoista vuoteen. Yhteistä on myös se, että sydänsuru saa aikaan fyysisiä oireita.

Avausjaksossa sydänlääkärin vastaanotolla selviää, että rakkaushuoliinkin tulee suhtautua vakavasti. Särkyneen sydämen syndrooma on lääketieteen tunnistama ilmiö, ja se voi äärimmillään johtaa jopa kuolemaan. Psykologin pakeilla taas pureudutaan tarkemmin jätetyksi tulemisen herättämiin tunteisiin.

Rakkauden ja rakastumisen eri vaiheista on jo pitkään paisuteltu elämää suurempaa tv-viihdettä. Lienee vain loogista, että kamerat kääntyvät nyt rakkauden jälkeiseen elämään. Sydänsurujen biologia tarttuu aiheeseen kiinnostavammin kuin vaikkapa tositelevisiomainen Kun sydän särkyy.

Sarjan tunteet ja tieteen yhdistävä lähestymistapa onkin ehkä vielä ominaisempi ajallemme: ihmisen monimutkaista arvoitusta pyritään ratkomaan tiedemiehen rationaalisuudella.

Toisaalta omasta ruumiillisuudestaan etääntyneelle nykyihmiselle on ihan paikallaan muistuttaa, että kaikesta aivojemme käsittelemästä välittyy viesti myös muualle kehoon.

Sydänsurujen biologia Femillä klo 18.30

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat