Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netflix-dokumentti tekee selväksi, että tyttöjä nöyryytetään myös raiskauksen jälkeen

Teinit rikkovat häpeän muurin amerikkalaisessa dokumentissa.

Radio ja TV
 
Netflix
Avoimesti dokumentissa puhuva Daisy Coleman antaa kasvot karulle tarinalle.
Avoimesti dokumentissa puhuva Daisy Coleman antaa kasvot karulle tarinalle. Kuva: Netflix

Kalifornialainen 15-vuotias Audrie Pott sammui kotibileissä. Tutut pojat sotkivat tussilla hänen alastoman vartalonsa, kähmivät häntä ja laittoivat kuvia nettiin. Käytännössä koko koulu häpäisi hänet. Viikon päästä Audrie tappoi itsensä.

Ohjaajapariskunta Bonni Cohen ja Jon Shenk lähtevät dokumentissaan liikkeelle Audrien tapauksesta, joka nousi Yhdysvalloissa myös julkisuuteen. Teiniraiskaukset ovat yleinen ilmiö, mutta niistä puhutaan ihmeen vähän. Audrie ja Daisy -dokumentti osoittaa, että uhrit joutuvat nykyään kestämään myös pöyristyttävää nettikiusaamista.

Dokumentti kertoo useammistakin uhreista, mutta päähenkilö on Daisy. Hän joutui joukkoraiskauksen uhriksi 14-vuotiaana, umpikännissä kuten Audriekin, ja raiskaajat olivat nytkin tuttuja poikia. Myös Daisy sai päällensä yleisen nettiraivon, ja häntä nöyryytettiin kaiken jälkeen vielä oikeudessa. Pojat selvisivät kuiville.

Perheen tarina oli traaginen jo ennen Daisyn raiskausta. He muuttivat uudelle paikkakunnalle Maryvillen pikkukaupunkiin, ja vaikka kaikki tuntui menevän ensin hyvin, raiskauksen jälkeen perhe eristettiin tehokkaasti.

Toisin kuin Audrie, Daisy selviytyi. Dokumentissa hän puhuu avoimesti, kuten puhuvat myös Daisyn äiti sekä yksi veljistä. Lopussa käy selville, että Daisy on saanut tukea raiskattujen tyttöjen ryhmästä.

Dokumenttina Audrie ja Daisy herättää voimattomuuden tunteita, mutta se ei välttämättä auta kohdistamaan niitä. Dokumentissa kuullaan raiskaajia ja Audrien häpäisseitä poikia, mutta heidän mutinoistaan ja kiertelyistään on vaikea päästä jyvälle, mitä heidän päässään liikkui.

Vaikein osio on yhteisö, varsinkin Maryvillen kaupunki, jossa seriffi piti huolen siitä, että Daisy leimattiin valehtelijaksi. Tässä kohdin dokumentti lähtee seuraamaan kohutun Making a Murderer -dokumenttisarjan jälkiä. Jälleen kerran tulee selväksi, että amerikkalainen oikeusjärjestelmä ei toimi, mutta seriffin ja kumppaneiden idiotismi vie dokumentissa liikaa tilaa.

”En tiedä, pitikö koko maa saada kiinnostumaan tapauksestani. Olisin kaivannut vain muutaman ihmisen huomiota”, Daisy toteaa fiksusti.

Joka tapauksessa Daisya ja muita tyttöjä on syytä arvostaa heidän rohkeudestaan. Vaikka Suomi ei muistuta amerikkalaista pikkukaupunkia, ei ole mitään syytä tuudittautua siihen, että teinityttöjen asema olisi meilläkään tasa-arvoinen.

Audrie ja Daisy -dokumentti Netflixissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat