Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle uudistaa rajusti – mitä tapahtuu kulttuuriohjelmille?

Teeman ja ruotsinkielisen YleFemin yhdistäminen pelottaa Teeman vannoutuneita ystäviä. Ja haloo Yle, meitä lineaarisen tv:n katsojia on vielä valtava määrä, älkää siirtäkö kaikkea nettiin.

Radio ja TV
 

Meitä on monia, jotka tuijotamme erikokoisia ruutuja työksemme päivät pitkät, niska jumissa. Niinpä illalla ei välttämättä halua katsoa kauheasti asioita pikku ruuduilta. Ei, illalla on ns. lineaarinen televisio arvossaan eli perinteiset kanavat, joilta tulee ohjelmaa määritellyn aikataulun mukaan.

Sanokaa vain vanhanaikaiseksi, mutta haluan katsoa tv-uutiset silloin, kun ne lähetetään – ja mieluusti oikeasta televisiosta, olohuoneessa: Seitsemän uutiset seitsemältä, puoli yhdeksän uutiset puoli yhdeksältä ja niin edelleen. Sellainen tuo arkeen ryhtiä. Toki kyse voi olla ammattitaudistakin, myönnetään.

Myös ajankohtaisohjelmat ovat tuoretavaraa, ja parhaimmillaan suorina lähetyksinä. (Dokumentteja, elokuvia ja tanskalaisia antiikki-, sisustus-, kokkaus- ja puutarhaohjelmia voi sen sijaan hyvin tallentaakin. Aika jännä muuten, että tanskalaiset näyttävät liki täysin vallanneen television kotoiluohjelmien ja myös enenevässä määrin dokumenttien markkinat, vallattuaan sitä ennen valmisvaatebisneksen ja designin.)

Yleisradio kertoi tällä viikolla tulossa olevista mullistuksistaan: radiokanavia uudistetaan, draama- ja urheilutuotantoja ulkoistetaan, nuorten Uusi päivä -sarja lopetetaan broadcast-mallisena syksyyn 2018, radion kulttuuritarjontaa vähennetään. ”Yle suunnittelee, miten musiikkia, sivistystä ja kulttuuria tarjoillaan verkossa”, Yle uutisoi. HS:n uutisen löydät täältä.

Voi hyvin olla, että radion kulttuuritarjonnassa onkin hiukan varaa karsia tai yhdistää.

Mutta sen sijaan, että Yle siirtäisi kulttuuriohjelmia radiosta verkkoon, sen pitäisi siirtää niitä radiosta televisioon!

Ajankohtaiset kulttuuriohjelmat nimittäin puuttuvat televisiosta miltei kokonaan, ellei Teemaa ja ruotsinkielistä Yle Femiä lasketa. Suurimmat yleisöt ovat kuitenkin lineaarisen tv:n puolella, Tv1:llä, parhaimmillaan yli miljoona kerrallaan. Esimerkiksi viikolla 38 katsotuimmat lähetykset olivat Yle Uutiset kello 20:30 torstaina 22.9. ja Kotikatsomo: Korpelan kujanjuoksu (Tv1, su), jotka kummatkin tavoittivat yli 1,08 miljoonaa katsojaa. Urheiluruutu, Uutisvuoto ja brittisarja Pokka pitää mahtuivat kaikki viiden kärkeen.

En usko, että tuo suurimmat yleisöt tavoittava koko kansan tv-leirinuotio ihan heti sammuu.

Vertailun vuoksi: Areena tavoittaa TNS:n tutkimuksen mukaan viikoittain yli 600 000 suomalaista verkonkäyttäjää. Areenan käytöstä 65 prosenttia on mobiilia.

Lineaarisen television puolella Aamu-tv:ssä on slottinsa kirja-, elokuva- ja peliesittelyille, tiedetään, mutta riittävätkö ne? Eivät minusta, todellakaan. Televisioon – ja nimenomaan edelleen sinne lineaariseen – kuuluvat päivittäiset kulttuuriuutiset ja ainakin yksi kunnollinen makasiinityyppinen kulttuuriohjelma, sellainen, jossa keskustellaan asioista kunnolla.

Ajatusten monipuolinen tuuletus tekisi nykyiselle suomalaiselle asenneilmastolle oikein hyvää.

Teemasta ja Yle Femistä vielä sen verran, että ne aiotaan sulauttaa, kertoi Yle aiemmin. Toivottavasti se ei missään tapauksessa tapahdu Teeman tarjonnan kustannuksella.

Ruotsinkielistä tarjontaa voisi hajauttaa muillekin kanaville.

Tätä ehdotti vastikään myös yrittäjä Alex Nieminen, jonka Facebookissa julkaisema ja Ylelle perjantaina toimitettu keräsi nopeasti suosiota. HS uutisoi asiasta eilen perjantaina. Niemisen mielestä ruotsinkielinen uutis- ja ajankohtaisohjelmiston tulisi sijoittua Ylen ykköskanavalle, lastenohjelmat sekä viihdeohjelmat kakkoselle ja kulttuuriohjelmat Yle Teemalle.

Hyvä idea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat