Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisen perhe-elämän kulissit kaatuvat hiihtolomalla

Ruben Östlundin draamassa epävarmuus hiipii vähitellen idylliin ja sivistyksen pinta karisee.

Radio ja TV
 
Fredrik Wenzel
Harry (Vincent Wettergren, vas.), Tomas (Johannes Bah Kuhnke), Ebba (Lisa Loven Kongsli) ja Clara (Clara Wettergren) hotellisängyssä lomalla, josta tuli erilainen mitä odotettiin.
Harry (Vincent Wettergren, vas.), Tomas (Johannes Bah Kuhnke), Ebba (Lisa Loven Kongsli) ja Clara (Clara Wettergren) hotellisängyssä lomalla, josta tuli erilainen mitä odotettiin. Kuva: Fredrik Wenzel

Ruotsalainen Ruben Östlund osaa tökkiä pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan piilotettuja kipupisteitä elokuvillaan. Play (2012) näytti rotujen rinnakkaiselon vaikeudet pikkupoikien kautta. Turisti kaataa nurin perhe-elämän kulissit hiihtolomalla.

Samanlaisissa alusasuissa laskettelun jälkeen yhteisessä sängyssä torkkuva perhe näyttää idylliseltä kuin kiiltokuva, mutta pinta pettää. Heti alussa Östlund alkaa luoda epävarmaa tunnelmaa dramaattisella musiikilla ja räjähdyksillä, jotka kiirivät vuoristomaisemassa.

Pian perheen isän Tomasin ( Johannes Bah Kuhnke ) hetkellinen paniikkireaktio vaaratilanteessa alkaa murentaa perheen yhtenäisyyttä. Vaimo Ebba ( Lisa Loven Kongsli ) ei pääse yli miehensä pelkuruudesta ja lapsetkin alkavat oirehtia kasvavaa epävarmuutta.

Ennen elokuva-alalle ryhtymistään Östlund kiersi maailmaa hiihtopummina. Hän siis tuntee hiihtokeskukset ja se näkyy. Huikeissa lomamaisemissa ollaan sopivasti arjesta irrallaan. Hotellin käytävät eivät ole rakentaneet tunnelmaa yhtä tehokkaasti sitten Stanley Kubrickin Hohdon.

Mutta ympäristö tarjoaa vain sopivat puitteet pohjimmiltaan arkipäiväiselle draamalle, jossa on kysymys perusasioista, perhesiteiden kestävyydestä ja sukupuolirooleista.

Östlund kärjistää teemat tavattoman taitavasti yhdellä tapahtumalla, joka menee päältä katsoen hetkessä ohi, mutta jää hiertämään kuin hiekanjyvä kellokoneistossa.

Tunnelma kiristyy hetki hetkeltä, kun sivistyksen pinta murenee. Musta huumori ei lievitä jännitettä yhtään.

Katsojan edessä roikkuu koko ajan peili, joka esittää kiusallisen kysymyksen.

Miten sinä olisit pärjännyt samanlaisessa tilanteessa?

Turisti (Turist, Ruotsi 2014) Yle Femillä klo 21.00

★★★★★

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat