Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä piilee perheen pinnan alla?

Itävaltalaisen Götz Spielmannin hillitty ja hallittu elokuva antaa realistisen kuvan perhesuhteista.

Radio ja TV
 
Yle
Sisarukset joutuvat pohtimaan vakavia asioita. Kuvassa Verena (Ursula Strauss) ja Sonja (Nora von Waldstätten).
Sisarukset joutuvat pohtimaan vakavia asioita. Kuvassa Verena (Ursula Strauss) ja Sonja (Nora von Waldstätten). Kuva: Yle

Itävallan tunnetuimmat ohjaajat, kuten Michael Haneke ja Ulrich Seidl, tekevät yleensä synkkiä elokuvia. Ilopilleri ei ole myöskään Götz Spielmannin Lokakuu, marraskuu. Jo nimi lupaa syksyä.

Päähenkilöt Sonja ( Nora von Waldstätten ) ja Verena ( Ursula Strauss ) ovat siskoksia. Sonja on lähtenyt luomaan uraa näyttelijänä ja menestynyt, Verena jäänyt kotiin hoitamaan perheen majataloa ja ikääntyviä vanhempia.

Sonjalla on ollut suhde naimissa olevan miehen kanssa, Verena on pettänyt miestään. Siskokset tuo yhteen isä, jonka terveys alkaa pettää.

Spielmannin (s. 1961) edellinen elokuva, jännäri Revanche (2008), keräsi palkintoja, myös Oscar-ehdokkuuden. Lokakuu, marraskuu tuli vasta viisi vuotta myöhemmin ja on aivan eri lajia.

Tällä kertaa Spielmann tekee minimalistista draamaa. Kuvat ovat komeita mutta kylmiä. Tuntuu melkein kuin henkilöhahmot olisivat mikroskooppiin tarkkailtavaksi asetettuja bakteereja. Musiikkia on hyvin niukasti. Upeat alppimaisemat tuntuvat niukkuuden kehyksenä erikoistehosteelta.

Näyttelijätkin esiintyvät todella hillitysti mutta sitäkin taitavammin. Heidän keskinäiset suhteensa ja asenteensa joutuu päättelemään vuorosanojen viitteistä ja pienistä eleistä. Vain kummankin siskoksen miessuhteet todetaan selkeästi.

Hillitty ja hallittu tyylittely toimii hyvin. Se antaa myös realistisen kuvan perhesuhteista. Miten hyvin loppujen lopuksi tunnemme edes lähimmät sukulaisemme?

Lokakuu, marraskuu vaatii katsojalta keskittymistä ja tuntuu melkein pyytävän arvioimaan, maksaako se vaivan. Myös sen tekeminen lienee vaatinut tarkkuutta. Työtä sopii ihailla.

Lokakuu, marraskuu (Oktober November, Itävalta 2013) ★★★Teema klo 21.30

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat