Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläimet tuntevat kipua – ja ne rakastavat myös

BBC:n dokumentti popularisoi hyvällä tavalla uutta tutkimustietoa eläinten tunne-elämästä. Lisätietoa saadaan myös saman sukupuolen suhteista.

Radio ja TV
 
Screen Grab
Urospingviinit Dotty ja Zee ovat tunnettu pari.
Urospingviinit Dotty ja Zee ovat tunnettu pari. Kuva: Screen Grab

Muutama vuosi sitten keskustelu kalojen kyvystä tuntea kipua herätti tunteita. Uusi tutkimustieto kertoi, että kaloilla on sekä kipureseptoreita että kipusignaalin kuljettamiseen tarvittavat hermosäikeet.

Tämä selvisi professori Victoria Braithwaiten kirjasta Do Fish Feel Pain? (2010).

Asia nousi uudestaan esiin viime vuonna, kun eläinten hyvinvoinnin tutkija Helena Telkänranta julkaisi kirjan Miltä tuntuu olla eläin? Kirja kertoo eläinten luultua monimutkaisemmasta tunne-elämästä. Tunteet eivät ole ihmiseläimen yksinoikeus.

BBC:n kaksiosaisessa dokumentissa Eläimet ja rakkaus eläinten tunteita lähestytään parinmuodostuksen kautta.

Eläintieteilijä Liz Bonnin matkustaa ympäri maailmaa tapaamassa eläintutkijoita ja eläinpareja. Fokus on eläimissä ja niiden tarkkailussa, ei kuivassa tiedepuheessa.

Eläinten muodostamat elinikäiset suhteet paljastavat, ettei parinmuodostus liity aina poikasten kasvattamiseen, niin sanotun ”aidon avioliiton” täytäntöönpanoon.

Dokumentti kertoo uudempaa tutkimustietoa pysyvämmistä homosuhteista eläinten välillä. Yksi kuuluisa eläinhomopari on Saksan Bremerhavenin eläintarhan perunpingviinit Dotty ja Zee.

Koiraspari on ollut yhdessä 10 vuotta. Dottyn ja Zeen emovaistot ovat hyvin voimakkaat, ne rakensivat yhteisen pesän joka vuosi. Kuitenkaan niille tuodut emäntäehdokkaat eivät kelvanneet parittelukumppaneiksi.

Saman sukupuolen suhteita on dokumentin mukaan havaittu lähes 450 eläinlajilla. Joillakin lajeilla homosuhteita voidaan tutkijoiden mukaan pitää jopa sisäsyntyisenä mieltymyksenä.

Wienin yliopiston professori Kurt Kotrschal lausuu ääneen ehkä sen tärkeimmän asian: ”Ero ihmisten ja eläinten välillä ei ole niin suuri kuin moni haluaisi sen olevan”.

Kun eläinten tunteet vihdoin ymmärretään hyvin samankaltaisiksi kuin ihmisten, on eläinten tehotuotantoa yhä vaikeampi puolustella. Kysymys on poliittinen.

Eläimet ja rakkaus, TV1:llä klo 19

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat