Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun käsikirjoittaja muutti keskustasta Vuosaareen, kaverit lohduttivat kuin olisi tapahtunut jotain kamalaa

Timo Varpio pystyi ammentamaan Downshiftaajat-tv-sarjaan yhtä ja toista itse kokemaansa.

Radio ja TV
 
Yellow Film & TV
Menestyneet kolmekymppiset Tommi (Jussi Vatanen) ja Satu (Iina Kuustonen) downshiftaavat. Sarja on katsottavissa jo YleAreenassa.
Menestyneet kolmekymppiset Tommi (Jussi Vatanen) ja Satu (Iina Kuustonen) downshiftaavat. Sarja on katsottavissa jo YleAreenassa. Kuva: Yellow Film & TV

Varakkaalla väellä voi olla erikoisia asenteita lähiöiden tuulipukukansaa kohtaan. Käsikirjoittaja Timo Varpio huomasi sen ja sai kimmokkeen Downshiftaajat-sarjaan. Se syntyi siis Varpion ideasta eikä tuottajan tilauksesta ja on siksi hänelle läheinen.

Sarjan ensimmäinen itu tuli, kun Varpio oli matkalla Helsingistä Porvooseen veljensä luo. Itäkeskuksessa bussi pysähtyi liikennevaloihin. Varpion edessä trendikäs pariskunta katsoi ihmisiä ulkona.

”Kundi sanoi tytölle, että hehän näyttävät voivan ihan hyvin. He suhtautuivat näkemäänsä kuin eksoottisiin eläimiin safarilla. Se huvitti minua, koska meillä ei ole varsinaisia slummeja, vaikka sosiaalisia eroja toki onkin”, Varpio muistelee.

Joitakin vuosia myöhemmin keskustan muodikkaassa baarissa Varpio mainitsi tutulleen, että on muuttanut perheineen Vuosaareen.

”Hetken hiljaisuuden jälkeen kaveri keksi sanoa, että Ruotsissa lähiöt ovat kuulemma muotia. Ihan kuin minulle olisi tapahtunut jotain kamalaa, jonka takia piti löytää lohduttavaa sanottavaa.”

Tapauksista on jo vuosia. Varpio on ehtinyt sittemmin muuttaa edelleen Tampereelle. Mutta hän tiesi jo silloin, että oli löytänyt aiheen tv-sarjalle. Ruotsi-repliikki päätyi jopa Downshiftaajien ensimmäiseen jaksoon.

Sarjassa Tommi ( Jussi Vatanen ) tekee konkurssin, joka vie firman, veneen, asunnon ja autot. Hän ja Satu ( Iina Kuustonen ) muuttavat Bulevardin penthousesta Vantaalle Koivukylään kaupungin vuokrakämppään. Kulutusjuhlan kulissit kaatuvat kivuliaasti.

Teppo Airaksisen ohjaama sarja osuu aikaan, jolloin Suomi on tasapainoillut vuosia taantuman ja laman rajalla. Tuloerot ovat kasvaneet ja luokkaretkiä alettu tehdä alaspäin toisin kuin vaurastumisen vuosikymmeninä.

”Oli tuuria, että hanke venyi ja sarja osuu oikeaan aikaan. Toisaalta hankkeet kestävät melkein aina niin pitkään, että jos nyt kirjoittaa jotain ajankohtaista, niin se on mennyttä, kun sarja esitetään”, Varpio toteaa.

Timo Varpio (s. 1970) kasvoi lähiössä, Tampereen Uusikylässä. Hänelle ja suurimmalle osalle ihmisistä se elämä on normaalia. Käsikirjoittajan tuttavapiiriin kuuluu myös Punavuoressa ja Töölössä asuvaa media-alan väkeä, jota kuuntelemalla elitistinen ajatusmaailma tuli tutuksi.

”Mutta en tehnyt tarinasta luokkataistelua. Pikemmin kysymys on sopeutumisesta muuttuviin oloihin”, Varpio huomauttaa.

Kokenut käsikirjoittaja on tehnyt muun muassa poliisisarja Robaa. Hänestä komedian kirjoittaminen on rankempaa kuin vakavan draaman.

”Komediassa taustalla pitää olla kipeitä asioita, vaikkei se jääkään päällimmäiseksi mielikuvaksi. Downshiftaajien päähenkilöt menettävät kaiken ja tuntevat häpeää. Sellaisissa tilanteissa voidaan tehdä oikeasti itsemurhia. Roban rikokset tuntuivat kevyiltä tämän rinnalla.”

Downshiftaajat Ylen Areenassa ja 26.10. alkaen Tv2:lla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat