Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilainen Tadao Ando on noussut palkituksi arkkitehdiksi ilman alan tutkintoa

Lasi, vesi, valo ja kasvit pehmentävät Tadao Andon betonirakennuksia.

Radio ja TV
 
Tadao Anto, palkittu pelkistäjä.
Tadao Anto, palkittu pelkistäjä.

Osuvasti nimetty arkkitehdin henkilökuva Tadao Ando – tyhjyydestä äärettömyyteen lähtee liikkeelle Osakassa sijaitsevasta Valon kirkosta (1989).

Ulkoapäin rakennus on tyhjä taulu: muiden talojen keskellä, pienellä kukkulalla seisoo kulmikas, lähes huomaamaton betoniseinäinen rakennus, jonka pinnassa huomaa tarkemmin katsoessa kaksi ristiä. Pienempi on metallinen ja suurempi, seinän korkuinen, osa rakennetta.

Suurempi risti osoittautuu ikkunaksi, josta lankeava valo virittää ja pyhittää tilan. Ilmeettömyys vaihtuu kurotukseksi kohti äärettömyyttä – tai iäisyyttä, jos kirkon käyttäjiä ajatellaan.

”Tyhjyydestä äärettömyyteen” pätee japanilaiseen Tadao Andoon (s. 1941) toisellakin tapaa.

Alan tutkintoa hänellä ei ole, mutta se ei ole estänyt nousua maailmankuuluksi arkkitehdiksi, Pritzker-voittajaksi ja 30 hengen toimiston johtajaksi.

Dokumentissa vieraillaan Andon suunnittelemissa rakennuksissa ja kuullaan, että Ando tavoittelee inhimillisyyttä, vaikka suosiikin äärimmäistä yksinkertaistamista ja betonia.

Monissa tyylikkäissä projekteissaan Ando onkin pehmentänyt betonin kalseutta onnistuneesti käyttämällä kasveja, vettä, lasia ja valoa sekä viemällä rakenteita maan alle.

Silti tekee mieli huokaista helpotuksesta, kun lopussa vieraillaan kirjailija Ryotaro Shiban muistomuseossa (2001). Aiemmin nähdyn jälkeen museon seiniä peittävät puuhyllyt suorastaan hohkaavat lämpöä.

Tadao Ando – tyhjyydestä äärettömyyteen Teemalla klo 21.00

Yle
Pelkistetty muoto on yksi Tadao Andon tavaramerkeistä. Kuvassa Ryotaro Shiba -museo Japanissa.
Pelkistetty muoto on yksi Tadao Andon tavaramerkeistä. Kuvassa Ryotaro Shiba -museo Japanissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat