Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallelujaa, Sorjonen ei olekaan klisee!

Ylen syksyn suursatsaus, poliisisarja Sorjonen, onnistuu paremmin kuin luulisi.

Radio ja TV
 

Uusi elämä jumalan selän takana, puolikuolleilla kotikulmilla. Rikostutkija, joka on työssään nerokas mutta normaaleissa sosiaalisissa tilanteissa kömpelö. Myyttinen itäraja, jonka yli kuljetetaan niin prostituoituja kuin huumeitakin.

Paperilla Ylen syksyn suursatsauksen, sunnuntai-iltana starttaavan Sorjosen, asetelma on vähän hohhoijaa, koska tämä setti on nähty ennenkin. Erityisesti päähenkilö, nimikkohahmo Kari Sorjonen, epäilyttää ennalta, sillä yliluonnollinen havainnointikyky ja toisaalta sosiaalinen neuvottomuus ovat kohdanneet tässä hahmotyypissä niin monesti aiemminkin.

Mutta hallelujaa: mestarillinen Ville Virtanen pitää hienovaraisella tulkinnallaan huolta siitä, että tällä kertaa heppu ei ole klisee. Päteviä ovat muutkin hahmot, joita riittää: jo pilottijaksossa vilahtaa suunnilleen joka toinen suomalainen näyttelijä. Kunkin taustoissa vaikuttaa olevan jotakin kutkuttavaa.

Muutenkin kokonaisuus toimii: kuvaus on huippukaunista ja hyytävä käsikirjoitus pakottaa päivystämään, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Sorjosen kuvataan edustavan Nordic noir -lajityyppiä. Termi on korskea ja tarkoittaa selkokielellä sitä, että lavastajan väripaletti on sisältänyt vain harmaan ja kalmansinisen sävyjä, kukaan roolihahmoista ei meikkaa ja kaikkien niskassa painaa päivästä toiseen ankea sadan kilon salaisuus.

Jos joku erehtyy viskaamaan ilmoille hilpeän repliikin, katsoja tietää jo, että soo soo: kuolo tai vähintäänkin läheisen rampauttava onnettomuus korjaavat kohta. Mikäs sen suomalaisempaa!

Sorjonen on kansainvälinen hanke: se on osittain ranskalaisyhtiön rahoittama, ja esitysoikeuksista on sovittu jo ainakin Ranskassa ja Saksassa. Siinä, missä suomalaissarjojen maailmanvalloitusyritykset tuntuvat usein haihattelulta, tässä tapauksessa aie ei ole ihan toivoton. Sorjonen on lajissaan kansainvälisen vertailun kestävä tapaus.

Eikä ihme: tämä genre tulee suomalaisilta luontevasti ja selkäytimestä koska, no, mielikuvituksellisen groteskeja henkirikoksia lukuun ottamatta sen synkeys ei ole kovin kaukana totuudesta.

Pohjoismaalaiset naapurimme voivat kyllä yrittää rakentaa ruutuun tällaista kalvakkaa, traumatisoitunutta maailmaa, mutta tukahduttamisyrityksistä huolimatta kaiken yllä leijuu kuitenkin vieno kanelipullan tuoksu. Meillä ei. This is Finland. Otetaan siitä nyt kaikki irti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat