Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laadukas dokumenttisarja kertoo ihmiskunnan taistelusta syöpää vastaan – ”Syöpä tulee aina olemaan läsnä keskuudessamme”

Kuusiosainen Sairauksien keisari perustuu Pulitzer-palkittuun kirjaan.

Radio ja TV
 
Yle
”Tällaista ei voi uskoa tapahtuvan omalle lapselle”, toteaa syöpään sairastuneen Olivia-tytön äiti dokumenttisarjassa.
”Tällaista ei voi uskoa tapahtuvan omalle lapselle”, toteaa syöpään sairastuneen Olivia-tytön äiti dokumenttisarjassa. Kuva: Yle

”Syöpä on osa geneettistä perimäämme. Se tulee aina olemaan läsnä keskuudessamme.”

Näin toteaa lääkäri ja kirjailija Siddhartha Mukherjee Sairauksien keisari -dokumenttisarjan (2015) alussa. Sarja pohjautuu Mukherjeen kirjaan Sairauksien keisari: syövän elämäkerta (2011), joka sai Pulitzer-palkinnon.

Kuusiosainen Sairauksien keisari kertoo ihmiskunnan taistelusta syöpää vastaan. Laatusarja käy läpi niin tieteellisiä läpimurtoja kuin syövän kulttuurisen aseman muutosta.

Sen on ohjannut Barak Goodman, ja tuottajana työskenteli maineikas tv-dokumenttien luoja Ken Burns.

Sairauksien keisari -sarja kertoo nimenomaan Yhdysvalloista ja syövän asemasta amerikkalaisessa kulttuurissa.

Aihe koskettaa toki myös Suomea. Suomessa syöpään sairastuu joka kolmas jossain vaiheessa elämäänsä. Syöpä on täällä toiseksi yleisin kuolinsyy. Lähes jokaisen ihmisen lähipiirissä joku sairastaa tai on sairastanut syövän, dokumentissa kerrotaan.

Sarjassa kerrotaan syöpään sairastuneista ihmisistä. Se itse asiassa alkaa ahdistuneilla vanhemmilla, joiden lapsi on sairastunut syöpään.

Siirtymät tieteestä sairaustarinoihin ja kulttuurihistoriasta itkeviin ihmisiin ovat Sairauksien keisarin ongelmallisin puoli.

Välillä aidot ihmiskohtalot antavat hienosti painoa syöpätutkimuksen historialle. Tarinat muistuttavat, millaisia panokset syöpätutkimuksessa ovat. Huonoimmillaan ne tekevät sarjan katsomisesta raskasta.

Kuten sarjassa tulee ilmi, ei ole kauaakaan siitä, kun syöpä oli tabu. Aikanaan jopa sanaa ”syöpä” välteltiin aktiivisesti. Syöpätutkimus saa nykyään valtavia rahasummia, mutta se vaati pitkää lobbaustyötä.

Nykyään julkisuuden henkilöt antavat Suomessa haastatteluja syövästään. Vielä 1980-luvulla se oli huomattavasti harvinaisempaa.

Kuinka monesta ystävästäsi, sukulaisestasi tai tuttavastasi tiedät, että hän on sairastanut tai sairastaa syöpää? Kuinka monelle kertoisit omastasi?

Mukherjee sanoo dokumentissa, että syöpä on tällä hetkellä yksi ihmiskunnan suurista haasteita. Muun muassa juuri siksi, että se on osa perimäämme, siihen ei hänen mukaansa voi olla yksinkertaista ratkaisua.

Sairauksien keisari osoittaa toisaalta, kuinka vaikeaa ja hidasta ihmiskunnan taistelu syöpää vastaan on, mutta toisaalta myös, miten päämäärätietoisella työllä on päästy muutamassa vuosikymmenissä ottamaan huomattavia edistysaskelia.

Tiededokumentti: Sairauksien keisari Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat