Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tuhoaako punk Suomen?” – vuonna 1978 maatamme kohtasi ennennäkemätön uhka

Sex Pistolsin maahantulo evättiin, mutta Pelle Miljoonasta kasvoi maailmanparantaja.

Radio ja TV
 
Yle
Lama-yhtye oli yksi Iltatähden punk-jakson esiintyjistä 13. huhtikuuta 1982. Ohjelma nähdään arkistokoosteessa klo 19.02.
Lama-yhtye oli yksi Iltatähden punk-jakson esiintyjistä 13. huhtikuuta 1982. Ohjelma nähdään arkistokoosteessa klo 19.02. Kuva: Yle

Tammikuussa 1978 sisäasiainministeriö eri järjestöjen vaatimuksesta eväsi punkbändi Sex Pistolsin luvan konsertoida Helsingissä. Yhtye hajosi pian sen jälkeen, tosin muista syistä.

Suomessa olivat jo levyttäneet monet ensimmäiset punkit, kuten Pelle Miljoona, joka esittäytyy kahdessa illan ohjelmista.

Vuoden 1978 Älkää kysykö… -ohjelmassa totiseksi saarnaajaksikin moitittu muusikko antaa äänen yhteiskunnalliselle pahoinvoinnille ja selvittää kärsivällisesti näkemyksiään. Ohjelma sai nimensä artistin raivoisasta yhteiskunnallisesta hätähuudosta Väkivalta ja päihdeongelma.

Vuoden 2016 haastattelussa hyväntuulisen itseironinen Pelle juttelee lenseänä ikihippinä. Muistot Renegadesista ja Charliesista kerrotaan ilolla, joka ei happamoidu edes päivitellessä 1970-luvun koettelemuksia.

Yksi oli 1950-lukua ihannoivien diinien väkivaltaisuus, toinen Sex Pistolsin konsertin peruminen.

Kohu lähti liikkeelle Helsingin Sanomissa julkaistusta asenteellisesta lehtijutusta. Pellekin muistaa mainita artikkelin, jossa Sex Pistolsin tärkeimmäksi soittimeksi mainittiin ”mekaaninen äänensärkijä”, jolla syntyy ”räkäinen, kätkättävä ääni”.

Asiat vyöryivät vauhdilla, ja runsasta viikkoa myöhemmin punkilla pelotteli Ajankohtainen Kakkonen Tuhoaako punk Suomen? -ohjelmassaan.

”Avoimesti anarkiaa ja väkivaltaa viljelevä punkmuoti valuu Suomeen”, aloittaa toimitussihteeri Risto Heikkilä ja kertoo punknuorison julistavan protestiaan ”fasistisin univormuin, erilaisin killuttimin ja hakaneuloja poskessaan”.

Punkkien väheksyntää jatkaa Mikko Alatalo juontamassaan Iltatähti-musiikkiohjelman lähetyksessä vielä neljä vuotta myöhemmin.

Punk ei suinkaan ajanut fasismia tai väkivaltaa, päinvastoin. Mutta vahinko oli tapahtunut, ja tarpeettomat yhteiskunnalliset vastakkainasettelut vain kärjistyivät.

Oman puheenvuoron, vaikkakin editoidun sellaisen, saivat televisiossa musiikkikriitikot Pekka Markkula ja Kimmo Miettinen. He selittivät ilmiötä rauhoitellen.

Markkulan ja Miettisen kommentteja voisi jatkaa: uusi punk tekisi varmaan hyvää musiikkiteollisuudelle, ja aina tarpeellinen väkivaltaviihteen vastustus löytäköön oikeat toimintakanavat.

Elävä arkisto: Punk 40 vuotta Teemalla klo 18.30–19.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat