Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mimosan tytär teki itsemurhan

Perhosen kohtalo -dokumentti käsittelee vaikeaa ja tärkeää aihetta.

Radio ja TV
 
Yle
Mimosa ja Cecilia Helander toipuvat Delphine Helanderin itsemurhasta.
Mimosa ja Cecilia Helander toipuvat Delphine Helanderin itsemurhasta. Kuva: Yle

Suomessa itsemurhien määrä on osapuilleen puolittunut synkimmästä vuodesta 1990. Silti maassamme yli 700 ihmistä riistää henkensä joka vuosi.

Itsemurha jättää jälkeensä surun, suuren määrän hämmennystä, usein itsesyytöksiä ja joskus vihaakin. Tämä pätee myös 21-vuotiaan Delphine Helanderin kuolemaan vuonna 2011.

Dokumentissaan Perhosen kohtalo Jean Bitar seuraa itsemurhan jälkeisinä vuosina Delphinen äitiä Mimosa Helanderia. Helander keskustelee tyttärestään muun muassa tämän ystävien ja omien vanhempiensa kanssa. Elämäniloa kuviin tuo Delphinen noin kymmenvuotias pikkusisar Cecilia.

Helander puhuu esikoistyttärensä itsemurhasta myös julkisesti, esimerkiksi pyrkiessään Espoon kaupunginvaltuustoon. Hän uskoo, että Delphine olisi pelastunut, jos nuorten mielenterveyspalvelut olisivat olleet paremmin tehtäviensä tasalla.

Etenkin kun ajattelee itsemurhaa monimutkaisena henkilökohtaisena tragediana ja yhteiskunnallisena ongelmavyyhtenä, on suuri harmi, että dokumentti on sekavasti leikattu.

Varsinkin alkupuolella on ilmeistä, että tekijöiltä on jäänyt pohtimatta, missä järjestyksessä asioita kerrotaan ja mitä kuvissa näytetään. Rauhaton siirtyily vaikeuttaa kehityskulkujen hahmottamista ja edesmenneen muiston äärellä hiljentymistä.

Oletettavasti alan ammattilaisillekin hyödyllistä kosketuspintaa itsemurhaa suunnittelevan mielenliikkeisiin antavat Delphine Helanderin päiväkirjamerkinnät. Niiden lukemiseen olisi kaivannut lisää eläytymistä ja – edelleen selkeyden lisäämiseksi – päivämääriä.

Perhosen kohtalo TV1:ssä klo 21.30. (K12)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat