Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sorjonen-sarjan päähenkilö on sukua Sherlock Holmesille – rikostutkija Kari Sorjosella on huikea muisti ja päättelykyky

Sarjan luojaa kiehtovat rikostutkijat. ”He tekevät raadollista työtä, ja sen jälkeen pitäisi mennä kotiin viettämään normaalia perhe-elämää”, Miikko Oikkonen sanoo.

Radio ja TV
 
Fisher King Production
Kari Sorjosen omalaatuinen elekieli tuli Ville Virtaselta luonnostaan, Miikko Oikkonen kehuu. Sorjonen-sarjalle suunnitellaan kakkoskautta, mutta hanke saattaa kaatua tuotantoyhtiön rahoitusvaikeuksiin.
Kari Sorjosen omalaatuinen elekieli tuli Ville Virtaselta luonnostaan, Miikko Oikkonen kehuu. Sorjonen-sarjalle suunnitellaan kakkoskautta, mutta hanke saattaa kaatua tuotantoyhtiön rahoitusvaikeuksiin. Kuva: Fisher King Production

Sorjonen-sarjasta on povattu jo etukäteen suomalaista menestystä kansainväliseen nordic noir -aaltoon. Sarja alkoi itää Miikko Oikkosen päässä vuonna 2010, kun nordic noir oli nousemassa isoksi.

Stieg Larssonin Millennium-kirjoihin pohjautuvat elokuvat veivät nordic noiria niihin aikoihin maailmalle. Raymond Chandlerin kirjat viehättivät minua, ja päässä kyti ajatus, että ne voisivat kertoa tämän päivän Suomesta”, Oikkonen muistelee.

Lopulta Kari Sorjonen ei muistuta ollenkaan Chandlerin kovaksikeitettyä yksityisetsivää Philip Marlowe’ta. Sorjonen on poliisin erikoistutkija, jolla on huikea muisti ja päättelykyky. Sellaiset hahmot polveutuvat pikemmin Sherlock Holmesista.

Sorjosen syntyyn vaikutti suomalaisen rikoshistorian traaginen tositapaus: 14-vuotiaan Eveliina Lappalaisen murha Imatralla vuonna 2000.

”Tapaus pysyi selvittämättä vuoden. Sitä tutkimaan rekryttiin uusi porukka. Minua kiehtoivat ne rikostutkijat. He tekevät raadollista työtä, ja sen jälkeen pitäisi mennä kotiin viettämään normaalia perhe-elämää”, Oikkonen sanoo.

Sarjan alussa Kari Sorjonen ( Ville Virtanen ) muuttaa Lappeenrantaan, joka on lähellä Venäjän rajaa 35 kilometrin päässä Imatrasta, jossa Eveliina kuoli. ”Olen syntynyt Lappeenrannassa, joten kaupungin valinta kävi nopeasti”, Oikkonen sanoo. Rajaseudun takia Sorjosta on jo etukäteen verrattu ruotsalaistanskalaiseen Siltaan. Venäjä on tosin erilainen naapuri kuin Pohjoismaat.

Lappeenrannassakin tehdään raakoja rikoksia, joita Sorjosen sopii tutkia. Hän yrittää olla viemättä kauhuja kotiin mutta ehtiä itse sinne illalliselle perheensä kanssa.

Omalaatuinen elehdintä säestää Sorjosen päättelyä, joka perustuu huimaan muistiin ja huomiokykyyn. ”Ville Virtanen on kyllä ihan Sorjonen. Hän selitti käsillään ihan automaattisesti”, Oikkonen sanoo ja nauraa.

Sankarin muistin Oikkonen myöntää liioitelluksi. ”Kokeilin itse muistipalatsitekniikkaa. Siinä voi kehittyä, mutta Sorjosen tasolle päästäkseen pitäisi olla savant-henkilö, kuten Daniel Tammet.”

Oikkonen huomauttaa, että Sorjosen erikoislahjakkuuksiin kuuluu myös empatia. ”Hän pystyy samastumaan uhreihin, mutta myös rikollisiin.” Sankarina Sorjonen onkin sarjan epärealistisin osa.

Oikkonen (s. 1974) halusi nuorena tehdä elokuvia mutta on luonut uransa tv-sarjoilla ja niiden kirjaversioilla. Nymfit oli fantasiaa, Ihon alla sairaalajännäri ja Sorjonen rikossarja.

”Jo elokuvaa opiskellessa päädyin Kotikadun apulaistuottajaksi. Pitkällä sarjalla voi kertoa ihan eri tavalla kuin elokuvalla. Sarjat tuntuvat edelleen kiehtovammalta välineeltä.”

Sorjonen alkaa TV1:ssä klo 21.05. (K16)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat