Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumenttisarja tarjoaa elokuvailtoja Ingmar Bergmanin tapaan

Ohjaajan suurta videokokoelmaa pengotaan teemojen ja tekijöiden kautta.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Yle
Ingmar Bergmanin videokirjastossa on 1711 vhs-kasettia.
Ingmar Bergmanin videokirjastossa on 1711 vhs-kasettia. Kuva: Yle

Ei ole vaikea arvata, mitä mestariohjaaja Ingmar Bergman (1918–2007) hommaili pimeinä syysiltoina kotonaan Fårössä: käpertyi tietysti nojatuoliinsa katselemaan videoita.

Bergmanin talossa on oma katseluhuone, jossa seiniä kiertäville hyllyille on järjestetty ohjaajan massiivinen videokokoelma, 1711 vhs-kasettia, joukossa kaikkea kanonisoiduista laatuelokuvista sarjoihin ja massaviihteeseen.

Kuusiosainen dokumenttisarja Bergmanin videot (2012) penkoo kokoelmaa tarkemmin tiettyjen teemojen ja tekijöiden kautta. Bergmanin hyllyistä löytyvien elokuvien maineikkaat ohjaajat ja näyttelijät kertovat ajatuksiaan ohjaajasta sekä kyseisten elokuvien tekemisestä.

Samoja teemoja peilataan myös Bergmanin omaan tuotantoon, mutta pääpaino on kokoelman tarjoamassa näkökulmassa elokuvataiteeseen.

Ensimmäisen jakson aiheena on komedia, mikä on tietysti huvittavaa, sillä Bergmania itseään ei pidetä varsinaisena komediaohjaajana.

Silti hänenkin elokuvissaan pilkisti kaiken vakavuuden keskeltä huumori, toki bergmanilaisella tvistillä: esimerkiksi komedia Kesäyön hymyilyä (1955) syntyi synkkien ajatusten ympäröimänä.

Avausjaksossa Fårössä vieraileva, komediasta draamaan siirtynyt ohjaaja Tomas Alfredson kertoo omia hassuja muistojaan Bergmanista.

Ääneen pääsevät myös muiden muassa Wes Andersson, Alexander Payne ja Robert De Niro, jonka mukaan Bergmanin valikoimiin kuuluvassa Martin Scorsesen Taksikuskissakin oli omat hauskat hetkensä.

Bergmanin videot Teemalla klo 20.15. (K12)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat