Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maisteri Frangén palaa ruutuun

Uudessa sarjassa Simo Frangén veistelee puujalkahuumoria venäläisistä kotivideoista.

Radio ja TV
 
TV5
Karvalakkipäinen Simo Frangén aikoo haastaa pipopäisen Ville Haapasalon aseman Suomen virallisena Venäjän-asiantuntijana.
Karvalakkipäinen Simo Frangén aikoo haastaa pipopäisen Ville Haapasalon aseman Suomen virallisena Venäjän-asiantuntijana. Kuva: TV5

Radiossa ja televisiossa on viime aikoina ollut puujalkavitsejä ja palindromeja hyvin artikuloivan maisterin mentävä aukko.

Maailman ympäri -tietovisasta (2000–2004) laajempaan tietoisuuteen tullut Simo Frangén oli tv-ruudussa viimeksi vuonna 2014. Tuolloin hän oli panelistina rakkaus- ja seksiaiheisia kysymyksiä käsittelevässä Rakkauden FAQ -ohjelmassa.

Radion Alivaltiosihteeriäkään ei enää ole. Frangénin, Pasi Heikuran ja Jyrki Liikan 26 vuotta jatkunut ohjelma loppui harmillisesti tänä syksynä. Alivaltiosihteeri-sketsejä viime vuosilta sekä Ylen 90-vuotisjuhlien kunniaksi tehty Alivaltiosihteerin 90 parasta sketsiä on sentään parhaillaan kuunneltavissa Yle Areenassa.

Simo Frangén palaa tänään ruutuun TV5:n uudessa hupailuohjelmassa Voi Venäjä mitä videoita! Siinä hän ja Simo Kurki esittelevät ”luokkatietoisessa hengessä” kotivideoita itänaapurista.

Varsinainen ohjelmaidea tuli tuottajayhtiö Intervisiolta, mutta Frangén ja Kurki kehittelivät omat hahmonsa tiimityönä.

Syntyivät kotikutoiset supersankarit Kapteeni Venäjä (Kurki) ja Ladamies (Frangén).

Ohjelman perusidea on tuttu kotivideo-ohjelmista ympäri maailman: otetaan pöhkö video ja selostetaan sen tapahtumat absurdilla tavalla.

Venäläisvideoita katsellessa tuntuu kuin olisi jäänyt aikaluuppiin jonnekin Leonid Brežnevin ja Boris Jeltsinin valtakausien välimaastoon.

Tästä kaudesta Frangénilla onkin omakohtaista kokemusta. Hän matkusti Neuvostoliittoon nuorena sosiologian opiskelijana vuonna 1983. Mieleen on jäänyt matkalla tehty juomatilaus.

Kun matkakassaa oli ensin kasvatettu ajan tavan mukaisesti vaihtamalla digitaalikelloja ja sukkahousuja rupliin, siirtyivät opiskelijat ruokaravintolaan.

”Tilasimme kaksi vodkakolaa. Odotimme saavamme kaksi drinkkiä, mutta pöytään tuotiinkin kaksi 0,75-litran vodkapulloa ja kaksi todella pientä pepsipulloa. Näin merkittävä oli vodkan asema Neuvostoliitossa”, Frangén muistelee.

Paitsi vodka, yhdistetään itä-naapuriin myös kiinteästi karvalakki. Sellainen pysyykin Frangénin päässä aina kun hän esiintyy ohjelmassa omana itsenään. Näin hän sanoo haastavansa pipopäisen Ville Haapasalon aseman Suomen virallisena Venäjän-asiantuntijana.

Vain yksi on poissa: palindromit.

Toivokaamme siis, että Alivaltiosihteeri saa jatkoa radion puolella.

Voi Venäjä mitä videoita! alkaa TV5:llä klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat