Radio ja TV    |   Kanavalla

Tv-sarja häviää kaikelle

Ihmisen vapaa-ajasta kilpailee kolme asiaa: tv-sarjat, konsolipelit ja kirjallisuus.

Olipa kerran ihmisen vapaa-aika. Siitä kilpaili kolme kandidaattia: tv-sarjat, konsolipelit ja kirjallisuus. Otteluennakoissa sanottiin, että kirjallisuus ottaa turpaan ensimmäisenä. Asiantuntijat veikkasivat ykköseksi tv-sarjoja, koska ne olivat suurempia ja kauniimpia kuin koskaan.

Kongi kumahti. Tv-sarja putosi kanveesiin heti. Konsolipelit ja kirjallisuus kamppailivat täydet kaksitoista erää, kunnes kirjallisuus voitti tuomariäänin.

Kaikki kysyivät: millä lihaksilla?

Okei, kyseessä on yksittäistapaus. Matsi käytiin kotonani Töölössä, ja kehään nousivat pleikkarin fantasiaroolipeli Witcher 3, Netflixin alkuperäissarja Orange is the New Black ja Cormac McCarthyn romaanit.

Nintendon kahdeksanbittiseen grafiikkaan tottuneelle Witcher 3 on mykistävä kokemus. Kauniisti mallinnetussa fantasiamaailmassa tuuli taivuttaa digikoivuja nätisti ja lumi narskuu jalkain alla. Tienoota voi penkoa mielin määrin valtamerien pohjista vuori­jonojen huipuille.

Tarinaa piisaa kuin Iijoki-sarjassa. Pelihahmon ominaisuuksia pystyy kehittämään haluamaansa suuntaan, minkä lisäksi sen puolesta pitää tehdä koko joukko moraalisia valintoja.

Seikkailun aikana jantterista alkaa välittää yllättävän paljon.

Hyvä romaani on ennen kaikkea mielikuvituksen kasvualusta. McCarthy säätää perusasetukset taiten: teksti on niin huokoista, että minun on helppo istuttaa siihen omat kokemukseni, toiveeni ja ideani. Tehdä tarinasta omani.

Orange is the New Blackia katsoessa tulee mieleen, että tv-sarjoista tämä ihmisen osallistava ulottuvuus puuttuu.

Hyvä on, Orange kertoo naisvankilan arjesta, joten ehkä samaistun helpommin Witcher 3:n ja McCarthyn äijämeininkiin. Mutta vaikka verrokiksi asettaisi supermaskuliinisen True Detectiven, niin silloinkin tv-tuote näyttäytyy minulle ennen kaikkea taitavasti laadittuna teoksena, jota tuijotan jostain ulkopuolelta.

Witcherin hirviöt ja McCarthyn tunnelmat pyörivät mielessä päivällä ja kummittelevat unissa yöllä. Viihdyn tv-sarjan parissa mainiosti, mutta kun klikkaan jakson sammuksiin, tarina, lavasteet ja näyttelijät jäävät ruutunsa vangiksi.

Siksi valintani on ensin peli ja lopulta aina kirja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  9. 9

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  10. 10

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää