Radio ja TV    |   Kanavalla

Kenellä saa olla kaksoisleuka?

Television ja elokuvien miestähdet saavat rupsahtaa.

Olen viime aikoina katsonut Isänmaan puolesta -sarjaa. MTV3:lla mennään tällä hetkellä kaudessa viisi, mutta minä tahkoan Netflixistä vasta kakkoskautta. Eipäs siis juonipaljastella!

Sarjassa on kaksi häiritsevää piirrettä. Ensimmäinen on se kiusallisuus, miten sarjassa esitetään muut kansat kuin yhdysvaltalaiset. Kansainvälisesti onkin käyty keskustelua, mennäänkö muslimiterroristeja kuvatessa rasismin puolelle.

Toinen häiritsevä asia on se, että päähenkilö Nicholas Brody on liian vanha rouvalleen Jessica Brodylle.

Ensimmäisellä kaudella vuonna 2011 Jessica Brodyn näyttelijä Morena Baccarin oli 32-vuotias, Nicholas Brodyn näyttelijä Da­mian Lewis taas 40. Ikäero ei ole valtava. Kuitenkin sarjassa pariskunnan vanhin lapsi on noin 15-vuotias. Mitä ihmettä siis?

Jos roolihahmot ovat olevinaan samanikäisiä kuin näyttelijänsä, aikuisiässä oleva Nicholas on kyttäillyt teini-Jessicaa koulun pihalla ja pannut tämän paksuksi 17-vuotiaana. Vähän kyseenalaista.

Tosin näin sarjan tekijät tuskin ovat ajatelleet. Sen sijaan yritetään esittää, että Jessica ja Nicholas ovat ikätovereita. Rouva nyt vain sattuu olemaan erittäin nuoren näköinen.

Taannoin Mari Rantasila tykitti Jussi-gaalan puheessaan, miten yli viisikymppisille naisnäyttelijöille ei löydy töitä. Myöhemmin HS:ssa Rantasila sanoi, että ikäisiltään näyttäviä miesnäyttelijöitä pidetään ryppyineen ja kaksoisleukoineen vain karismaattisina. Naisen taas pitää olla rypytön.

Pikaisesti jenkkisarjoja miettiessä näin se tuntuu menevän. Välttämättä pariskuntia esittävillä näyttelijöillä ei edes ole paljon ikä­eroa, mutta naisen on oltava siloinen.

Itse asiassa välillä näyttää virheellisesti, että pariskunnalla on tosi suuri ikäero, koska mies näyttää ikäiseltään ja nainen nuorelta. Niin kuin vaikka House of Cardsin pääparin näyttelijät: Kevin Spacey on syntynyt vuonna 1959, Robin Wright 1966.

Tai Billionsin: Paul Giamatti täyttää näinä päivinä 49, hänen vaimoaan esittävä Maggie Siff taas on melkein 42.

Voi kysyä, mitä väliä tv-fiktion kaltaisella satumaailmalla on. Mutta jos viisikymppinen nainen ei saa esiintyä tv-sarjoissa miesten tavoin ryppyisenä ja kaksoisleukaisena, voiko se olla vaikuttamatta siihen, mitä odotetaan naisten ulkonäöltä tai mitä pidetään normaalina?

Oikeassa elämässä Damian Lewis on muuten naimisissa näyttelijä Helen McCroryn kanssa. Rouva on miestään kolme vuotta vanhempi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kanavalla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Missä on Saksan pakolaisdebatti?

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää