Radio ja TV

Tänään televisiossa: yksi kaikkien aikojen nuorisoelokuvista.

Vuonna 1981 valmistunut Gregory’s Girl onnistui niin hyvin, että se on yltänyt myös kaikkien aikojen brittielokuvien listoille.

Skottielokuva Gregory’s Girl on tänä viikonloppuna ajankohtainen kahdestakin syystä, mutta ennen kaikkea siksi, että Forsyth on yksi Sodankylän elokuvajuhlien vieraista.

Toisekseen siinä pelataan jalkapalloa, aina välillä.

Forsyth oli 1980-luvulla skotlantilaisen elokuvan pioneereja, ja 1981 valmistunut Gregory’s Girl onnistui niin hyvin, että se on sittemmin yltänyt kaikkien aikojen parhaiden brittielokuvien listoille.

Itsellenikin on jäänyt siitä lämpimät muistot 1980-luvulta, ja pitkän tauon jälkeen se herättää edelleen hilpeitä tuntemuksia. Forsythin teinikomedia on nuorisokuvausten parhaimmistoa.

Päähenkilö Gregory on murrosikäinen koulupoika pienessä skottikaupungissa, ja elokuva seuraa hänen viattoman elämänsä tärkeitä käänteitä muutaman päivän aikana.

Gregoryn ja kavereitten huomio on luonnollisesti keskittynyt tyttöihin, mutta Gregoryn maailma mullistuu, kun poikien futisjoukkueeseen liittyy ihana Dorothy (Dee Hepburn), joka on melkein liian hyvää ollakseen totta. Tyttö, joka pelaa paremmin kuin pojat! Siinä on valmentajallakin sulattelemista.

Gregory rakastuu ja julistaa sitä kaikille heti tuoreeltaan, puoli tuntia tapahtuman jälkeen. Dorothy on vähän kokeneempi, kuten muutkin elokuvan tytöt, mutta silti lähestyttävissä.

Forsythin elokuvan vastaansanomaton viehätys on sen arkisessa huumorissa – ja skottiaksentissa. Murrosikää kuvataan niin usein raskaamman kautta, mutta Gregory’s Girlin nuoret ovat koko ajan hyvällä tuulella, eivätkä he edes riitele, pikkaisen vain vinoilevat toisilleen. Aikuishahmotkin ovat lempeän ironisia.

Forsyth valikoi näyttelijöiksi nuoria harrastajia, ja varsinkin Gregorya esittävä John Gordon Sinclair on aivan uskomaton löytö. Joko tietoisesti tai osittain tahattomasti hän on sisäistänyt myös Gregoryn fyysisen kömpelyyden. Poika ei ole vielä sinut pitkäksi venähtäneen vartensa kanssa.

Gregoryn pikkusisko Madeline kiteyttää murrosiän mielentilan jäätelösoodan äärellä: ”Paras hetki on juuri ennen maistamista. Suussa kihelmöi, mutta se ei voi jatkua ikuisesti.”

Forsyth ohjasi 1980-luvulla vielä hienot elokuvat Local Hero ja Housekeeping, mutta sen jälkeen hänen uransa hiipui. Vuonna 1999 valmistui jatko-osa Gregory’s Two Girls, jossa John Gordon Sinclair näytteli taas pääosaa, mutta se ei onnistunut.

Ehkä Sodankylässä saadaan kuulla, miksi Forsyth luopui elokuvista.

Gregory’s Girl Teemalla klo 21.05

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  10. 10

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää