Radio ja TV

”Ihmiset kaipaavat tällaista”– TV2:n maalaisdraamat ovat keränneet miljoonayleisöjä

Heikki Luoma kirjoittaa tv-sarjoja, joihin maakuntien miehet ja naiset samaistuvat. Uusin niistä, Korpelan kujanjuoksu, alkaa TV1:ssä tänään.

Kun suomalaiset tv-alan ammattilaiset kokoontuvat seminaareihin tai gaaloihinsa, Heikki Luoma ei yleensä ole paikalla. Häntä on kuitenkin syytä kadehtia. Luoman ja ohjaaja Jukka Mäkisen Pirunpelto-sarja keräsi miljoonayleisöjä.

Tänään alkaa työparin uusin sarja Korpelan kujanjuoksu. Se tilattiin alkujaan TV2:lle, jonka entiseen profiiliin se olisikin sopinut; Luoma ja Mäkinen ovat luoneet uransa nimenomaan TV2:n maalaiskomedioiden tekijöinä. Nyt TV2 on kääntänyt selkänsä maakuntien katsojille, joten Korpelan kujanjuoksu etsii yleisönsä TV1:n Kotikatsomon paikalta.

Heikki Luoma odottaa jännityksellä, meneekö heti ensimmäisellä jaksolla rikki 600 000 katsojan raja. ”Ihmiset kaipaavat tällaista”, Luoma tietää.

Siis millaista? Kotimaista draamaa, jossa on samaistuttavia henkilöitä. Sopiva annostus komediaa, tragediaa ja jännitystä.

”Mäkisen kanssa me pystytään siihen, että me sekoitetaan komediaa ja tragediaa. Komedia on se suola, ettei mene liian raskaaksi. Meille on sanottu, ettei jännityssarjoissa saa olla komediaa, mutta se ei ole totta”, Luoma sanoo kokemuksen tuomalla varmuudella.

Luoman mukaan myös roolitus ratkaisee.

”Mäkinen löytää aina just oikeat näytteljät. Me ei haluta tunnetuimpia vaan niitä, jotka sopii rooleihin.”

Korpelan kujanjuoksussa on tästä yksi poikkeus, koomikko Janne Kataja, joka näyttelee työtöntä poikamiestä Jaskaa.

Heikki Luoma on vanhan koulukunnan tekijöitä: yksinäinen puurtaja, joka ei kaipaa työryhmää ympärilleen.

Amerikkalaisin tv-termein voisi sanoa, että hän on showrunner ilman tiimiä.

”Ryhmät eivät ole mun juttu”, hän tokaisee. Luoman mielestä on tärkeintä, että yksi käsikirjoittaja luo oman maailmansa, eikä se olisi enää sama, jos joku muukin kirjoittaisi sitä.

”Kirjoitan valmiita kohtauksia, joita Jukka sitten vielä katsoo. Me jutellaan paljon keskenämme.”

Luoman ja Mäkisen sarjat rikkovat kaikkia muitakin nyky­ajan hokemia. He eivät ajattele kohderyhmiä, ja silti nuoretkin katsoivat Pirunpeltoa sankoin joukoin.

Uusi sarja sai alkunsa, kun Luoma vihastui uuden kaivoslain epäoikeudenmukaisuudesta. Mieskatsojat aiotaan saada koukkuun vanhoilla autoilla, joita Jaska ja miespäähenkilö Anssi Korpela (Esa Latva-Äijö) kauppaavat. ”Miehet tykkää museoautoista.”

Korpelan kujanjuoksu TV1:ssä klo 21.05.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • draamasarja
 • Maaseutu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää