Radio ja TV    |   Kanavalla

Yle uudistaa rajusti – mitä tapahtuu kulttuuriohjelmille?

Teeman ja ruotsinkielisen YleFemin yhdistäminen pelottaa Teeman vannoutuneita ystäviä. Ja haloo Yle, meitä lineaarisen tv:n katsojia on vielä valtava määrä, älkää siirtäkö kaikkea nettiin.

Meitä on monia, jotka tuijotamme erikokoisia ruutuja työksemme päivät pitkät, niska jumissa. Niinpä illalla ei välttämättä halua katsoa kauheasti asioita pikku ruuduilta. Ei, illalla on ns. lineaarinen tele­visio arvossaan eli perinteiset kanavat, joilta tulee ohjelmaa määritellyn aikataulun mukaan.

Sanokaa vain vanhanaikaiseksi, mutta haluan katsoa tv-uutiset silloin, kun ne lähetetään – ja mieluusti oikeasta televisiosta, olohuoneessa: Seitsemän uutiset seitsemältä, puoli yhdeksän uutiset puoli yhdeksältä ja niin edelleen. Sellainen tuo arkeen ryhtiä. Toki kyse voi olla ammattitaudistakin, myönnetään.

Myös ajankohtaisohjelmat ovat tuoretavaraa, ja parhaimmillaan suorina lähetyksinä. (Dokumentteja, elokuvia ja tanskalaisia antiikki-, sisustus-, kokkaus- ja puutarhaohjelmia voi sen sijaan hyvin tallentaakin. Aika jännä muuten, että tanskalaiset näyttävät liki täysin vallanneen television kotoiluohjelmien ja myös enenevässä määrin dokumenttien markkinat, vallattuaan sitä ennen valmisvaatebisneksen ja designin.)

Yleisradio kertoi tällä viikolla tulossa olevista mullistuksistaan: radio­kanavia uudistetaan, draama- ja urheilutuotantoja ulkoistetaan, nuorten Uusi päivä -sarja lopetetaan broadcast-mallisena syksyyn 2018, radion kulttuuritarjontaa vähennetään. ”Yle suunnittelee, miten musiikkia, sivistystä ja kulttuuria tarjoillaan verkossa”, Yle uutisoi. HS:n uutisen löydät täältä.

Voi hyvin olla, että radion kulttuuritarjonnassa onkin hiukan varaa karsia tai yhdistää.

Mutta sen sijaan, että Yle siirtäisi kulttuuriohjelmia radiosta verkkoon, sen pitäisi siirtää niitä ra­diosta televisioon!

Ajankohtaiset kulttuuriohjelmat nimittäin puuttuvat tele­vi­siosta miltei kokonaan, ellei Teemaa ja ruotsinkielistä Yle Femiä lasketa. Suurimmat yleisöt ovat kuitenkin lineaarisen tv:n puolella, Tv1:llä, parhaimmillaan yli miljoona kerrallaan. Esimerkiksi viikolla 38 katsotuimmat lähetykset olivat Yle Uutiset kello 20:30 torstaina 22.9. ja Kotikatsomo: Korpelan kujanjuoksu (Tv1, su), jotka kummatkin tavoittivat yli 1,08 miljoonaa katsojaa. Urheiluruutu, Uutisvuoto ja brittisarja Pokka pitää mahtuivat kaikki viiden kärkeen.

En usko, että tuo suurimmat yleisöt tavoittava koko kansan tv-leirinuotio ihan heti sammuu.

Vertailun vuoksi: Areena tavoittaa TNS:n tutkimuksen mukaan viikoittain yli 600 000 suomalaista verkonkäyttäjää. Areenan käytöstä 65 prosenttia on mobiilia.

Lineaarisen television puolella Aamu-tv:ssä on slottinsa kirja-, elokuva- ja peliesittelyille, tiedetään, mutta riittävätkö ne? Eivät minusta, todellakaan. Televisioon – ja nimenomaan edelleen sinne lineaariseen – kuuluvat päivittäiset kulttuuriuutiset ja ainakin yksi kunnollinen makasiinityyppinen kulttuuriohjelma, sellainen, jossa keskustellaan asioista kunnolla.

Ajatusten monipuolinen tuuletus tekisi nykyiselle suomalaiselle asenneilmastolle oikein hyvää.

Teemasta ja Yle Femistä vielä sen verran, että ne aiotaan sulauttaa, kertoi Yle aiemmin. Toivottavasti se ei missään tapauksessa tapahdu Teeman tarjonnan kustannuksella.

Ruotsinkielistä tarjontaa voisi hajauttaa muillekin kanaville.

Tätä ehdotti vastikään myös yrittäjä Alex Nieminen, jonka Facebookissa julkaisema ja Ylelle perjantaina toimitettu keräsi nopeasti suosiota. HS uutisoi asiasta eilen perjantaina. Niemisen mielestä ruotsinkielinen uutis- ja ajankohtaisohjelmiston tulisi sijoittua Ylen ykköskanavalle, lastenohjelmat sekä viihdeohjelmat kakkoselle ja kulttuuriohjelmat Yle Teemalle.

Hyvä idea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää