Radio ja TV    |   Friman

Hallelujaa, Sorjonen ei olekaan klisee!

Ylen syksyn suursatsaus, poliisisarja Sorjonen, onnistuu paremmin kuin luulisi.

Uusi elämä jumalan selän takana, puolikuolleilla kotikulmilla. Rikostutkija, joka on työssään nerokas mutta normaaleissa sosiaalisissa tilanteissa kömpelö. Myyttinen itäraja, jonka yli kuljetetaan niin prostituoituja kuin huumeitakin.

Paperilla Ylen syksyn suursatsauksen, sunnuntai-iltana starttaavan Sorjosen, asetelma on vähän hohhoijaa, koska tämä setti on nähty ennenkin. Erityisesti päähenkilö, nimikkohahmo Kari Sorjonen, epäilyttää ennalta, sillä yliluonnollinen havainnointikyky ja toisaalta sosiaalinen neuvottomuus ovat kohdanneet tässä hahmotyypissä niin monesti aiemminkin.

Mutta hallelujaa: mestarillinen Ville Virtanen pitää hienovaraisella tulkinnallaan huolta siitä, että tällä kertaa heppu ei ole klisee. Päteviä ovat muutkin hahmot, joita riittää: jo pilottijaksossa vilahtaa suunnilleen joka toinen suomalainen näyttelijä. Kunkin taustoissa vaikuttaa olevan jotakin kutkuttavaa.

Muutenkin kokonaisuus toimii: kuvaus on huippukaunista ja hyytävä käsikirjoitus pakottaa päivystämään, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Sorjosen kuvataan edustavan Nordic noir -lajityyppiä. Termi on korskea ja tarkoittaa selkokielellä sitä, että lavastajan väripaletti on sisältänyt vain harmaan ja kalmansinisen sävyjä, kukaan roolihahmoista ei meikkaa ja kaikkien niskassa painaa päivästä toiseen ankea sadan kilon salaisuus.

Jos joku erehtyy viskaamaan ilmoille hilpeän repliikin, katsoja tietää jo, että soo soo: kuolo tai vähintäänkin läheisen rampauttava onnettomuus korjaavat kohta. Mikäs sen suomalaisempaa!

Sorjonen on kansainvälinen hanke: se on osittain ranskalaisyhtiön rahoittama, ja esitysoikeuksista on sovittu jo ainakin Ranskassa ja Saksassa. Siinä, missä suomalaissarjojen maailmanvalloitusyritykset tuntuvat usein haihattelulta, tässä tapauksessa aie ei ole ihan toivoton. Sorjonen on lajissaan kansainvälisen vertailun kestävä tapaus.

Eikä ihme: tämä genre tulee suomalaisilta luontevasti ja selkäytimestä koska, no, mielikuvituksellisen groteskeja henkirikoksia lukuun ottamatta sen synkeys ei ole kovin kaukana totuudesta.

Pohjoismaalaiset naapurimme voivat kyllä yrittää rakentaa ruutuun tällaista kalvakkaa, traumatisoitunutta maailmaa, mutta tukahduttamisyrityksistä huolimatta kaiken yllä leijuu kuitenkin vieno kanelipullan tuoksu. Meillä ei. This is Finland. Otetaan siitä nyt kaikki irti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Laura Frimanin kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää