Valikko
Radio ja TV    |   Rikossarja

Joko riittävät arktiset trillerit? – Nordic noir alkaa toistaa itseään

Brittiläinen minisarja Pako pimeydestä on taiten tehty muttei tarjoa mitään uutta.

Ruotsalaistanskalaisen Silta-sarjan menestyksen myötä on syntynyt kokonaan uusi alkufilmien laji, ja Choir of Young Believers -bändin tekemä minimalistinen tunnusmusiikki on poikinut monta pastissia.

Näin myös neliosaisessa brittisarjassa Pako pimeydestä. Tässä vaiheessa nordic noir -buumia sellainen herättää jo vahvoja epäilyjä.

Pako pimeydestä on periaatteessa laatusarja, eikä siinä olisi mitään huomautettavaa, jos se olisi valmistunut vaikkapa viisi vuotta sitten, mutta nyt tuntuu tulevan raja vastaan. Kaikki tämä on nähty jo liian monta kertaa.

Ensinnäkin on traumatisoitunut poliisi. Claire Church oli 1990-luvulla nuori innokas poliisi Manchesterissa, mutta jotakin tapahtui, kun hän tutki kadonneiden prostituoitujen tapauksia. Kollegat eivät ottaneet hänen tutkimuksiaan vakavasti, ja Claire eläytyi liikaakin naisten kohtaloihin.

Lopulta hän jätti työnsä, muutti kauas Hebridien pikkusaarelle ja alkoi elää rauhallista perhe-elämää.

Vastaparina on toinen traumatisoitunut poliisi. Clairen pomo Manchesterissa oli John Hind, joka nyt etsii Clairen ­uudelleen käsiinsä, sillä Manchesterista löytyy tunnistamattomia naisten ruumiita. Herää liuta kysymyksiä: mitä Clairelle tapahtui, mitä Johnille tapahtui ja mitä heille yhdessä tapahtui?

Salaisuuksia, karua merimaisemaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Myös hyvät näyttelijät (päärooleissa Anne-Marie Duff ja Johnny Harris), upeaa kuvaustyötä ja sinänsä tarkka ja jännittäväkin käsikirjoitus (Katie Baxendale).

Mutta ei yhtään mitään yllättävää.

Erityisen puuduttavia ovat sarjan kohtaukset, joissa John maanittelee Clairea palaamaan Manchesteriin ja auttamaan murhien selvittämisessä.

Jokainen niistä etenee samalla kaavalla, joka päätyy siihen, että Claire vänkää vastaan ja häipyy takaisin kotisaarelleen, kunnes John aloittaa uuden anelun. Juoni toki etenee tästä, ja salaisuuksia ilmenee koko ajan lisää.

Jos tuntee vetoa Brittein saarten laitimmaisiin kolkkiin, Pako pimeydestä on hyvää jatkoa Syrjäisen maan Walesille ja Shetlandsaarten murhille.

Mutta siinä vaiheessa, kun Silta-sarja lopulta saa odotetun jatkonsa, uskollisin yleisö on saattanut saada jo tarpeekseen hyisistä merituulista ja sinisestä valosta.

Pako pimeydestä alkaa TV1:ssä klo 21.45. (K16)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • rikossarjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää