Valikko
Radio ja TV    |   ELOKUVAT

Elokuvan historian kesäyliopisto

Tilaajille

Helena Ylänen Elokuvan historian kesäyliopisto Suomen elokuva-arkisto pitää jälleen tänä kesänä elokuvan historian kertausharjoitukset. Arkiston kesäsarja koostuu vankkaakin vankemmasta ohjelmistosta, omien kellareiden aarteista. Höystönä on - ei rock and rollia niin kuin usein muulloin - vaan muskeleita: spektaakkelimaisten vartaloiden historiassa mm Herkules, Atlas, Rambo ja Terminator.

Kesäkauden suuret ohjaajat ovat tänä vuonna 50 vuotta täyttävä italialainen Bernardo Bertolucci ja tänä vuonna 80 vuotta täyttävä japanilainen Akira Kurosawa.

Herrat ovat myös koolla kymmenen päivän päästä alkavilla Cannesin elokuvajuhlilla, missä Kurosawan uusin filmi avaa festivaalin ja Bertolucci on juryn puheenjohtaja.

Arkisto oli aikonut pohjustaa Akira Kurosawan Unien tuloa Suomeen esittämällä melko täyden sarjan ohjaajan historillisia elokuvia Rashomonista Raniin ja lisäksi muutaman nykyajan kuvauksen. Kaupallisista ohjelmista huolehtivat saattavat ehtiä edelle, sillä Kurosawan uutuuden ensi-illaksi on tällä haavaa päivätty jo 18. toukokuuta.

Toisen kerran huipulla

Varhaiskypsä parmalaisen runoilijan poika, itsekin runoillut kulttuurihenkilö, teki läpimurtoelokuvansa jo 24-vuotiaana. Ennen vallankumousta aloitti tempoilun Marxin ja Freudin, poliittisesti tietoisen ja psyykkisesti alitajuisen välillä.

Vuonna 1970 valmistuivat Hämähäkin juoni ja Fasisti , joista jälkimmäinen oli kansainvälinen kulttuurielokuvahitti. Kaksi vuotta myöhemmin Viimeinen tango Pariisissa kohotti Bertoluccin legendojen joukkoon: ikonografisen amerikkalaisnäyttelijän Marlon Brandon yksityisten sieluntilojen purkaminen voyeuristisessa eurooppalaiselokuvassa oli sensaatio.

"Tango" on niitä 1970-luvun alun elokuvia, jotka etenkin Altmanin Pitkien jäähyväisten ja Antonionin Zabriskie Pointin ja Ammatti: reportterin kanssa vuosiksi muuttivat perinteiset amerikkalaiselokuvat tunkkaisen ja vanhanaikaisen näköisiksi ja tuntuisiksi.

Bertolucci itse käänsi tyylillisesti kelkkansa jo pari vuotta myöhemmin tekemällä viisituntisen ja ummehtuneen - toki myös kovasti ihaillun - luokka- ja työläiskronikan 1900 .

Kuu ja Naurettavan miehen tragedia eivät pelastaneet enää paljonkaan.

Actors Studion ahdistukset

Actors Studion kasvattien työt ovat tärkein näyttelijäilmaisusta lähtevä elokuvavirtaus Yhdysvalloissa. Parhaat sen piiriin kuuluvat elokuvat ovat yleensä varsin hyviä elokuvia, etenkin ne ovat hyvin vaikuttavia elokuvia. Kaikkein parhaita elokuvia ne eivät ole, koska ne keskittyvät niin voimakkaasti näyttelemiseen ja typistävät elokuvan ulottuvuudet usein näyttämöstä muistuttaviin ahtaisiin tilanteisiin.

Tyyli on amerikkalaisessa teatterissa kulkenut käsi kädessä yhteiskunnallisen valveutuneisuuden kanssa. Niinpä tämän stanislawskilaisen metodin käyttäjät ovat aina olleet parhaimmillaan traagisissa rooleissa, jotka he yleensä esittävät hyvin tuskaisesti.

Metodin kapea-alaisuuden huomaa herkästi kun vertaa sen tuloksia puhtaampiin, klassisempiin Hollywoodin elokuviin. Ajatelkaapa vaikka, miltä Parhaat vuodet/The Best Years Of Our Lives näyttäisi metodinäyttelijöiden ja metodiohjaajan, vaikkapa Elia Kazanin, tekemänä.

Actors Studion kasvateilleen opettaman metodin leimaama tyyli oli mustan elokuvan rinnalla kuitenkin kaikkein merkittävin toisen maailmansodan jälkeisiä muutospaineita ja pettymyksiä ilmentävä elokuvatyyppi.

Arkiston esittelemät metodinäyttelijät ulottuvat ajallisesti 1940-luvulla vaikuttaneesta John Garfieldistä Al Pacinoon asti. Merkittävimpiä heistä ovat Marlon Brando ja Robert De Niro ja kuuluisin tähdenlento heistä on James Dean.

Näytteinä ovat mm. Viettelyksen vaunu ja Alaston satama (Brando), Eedenistä itään ja Nuori kapinallinen (Dean), Verta ja kultaa (Garfield), Yksin maailmassa (Montgomery Clift), Jumalatar (Kim Stanley), Kiusaaja (Ben Gazzara), Billy the Kid - henkipatto ja Hehkuva kesä (Paul Newman), Kuumetta veressä (Warren Beatty) Panttilainaaja (Rod Steiger), Hikinen iltapäivä (Al Pacino), Kuin raivo härkä (Robert De Niro) ja Kauppamatkustajan kuolema (Dustin Hoffman).

T. J. Särkkä ja Suomen filmiteollisuus

Yksi suuri kokonaisuus on 1980-luvun parhaat elokuvat. Valikoiman kanssa on helppo ryhtyä kiukuttelemaan, kun joukossa on mm. filminsä tyhjän päälle rakentelevan Lawrence Kasdanin kaksi elokuvaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää