Valikko
Radio ja TV

"Ränsistyneet nuoret veivaa tuottamatonta lehteä"

Tilaajille

Kun sarjakuvista on puhe, Reija Niemisestä ja Pauli Kalliosta tulee yhdessä heti mieleen Tupu, Hupu ja Lupu. Toinen jatkaa ensimmäisen aloittamaa ajatusta. "Tavallaan voi sanoa että rockista kaikki lähti. . . mutta punkista mä en halua puhua enää mitään. . . niin, ei." Reija Nieminen soittaa bassoa Little Mary Mixup -bändissä ja kasvattaa kaksivuotiasta poikaansa. Pauli Kallio kertoo opiskelevansa kirjallisuutta Tampereella, pelavansa jalkapalloa, makaavansa sohvalla miettimässä.

Kolmeakymmentä lähenevien Kallion ja Niemisen Suuri Kurpitsa on kasvanut maan laadukkaimmaksi sarjakuvalehdeksi. Se on pian kymmenvuotias.

Kaksi vuotta sitten Vanhan sarjakuvafestivaaleilla puhuttiin undergroundista ja kapinasta. Silloin Nieminen sanoi että "Kurpitsaa oli kiva tehdä niin kauan kun se virallistettiin, rekisteröitiin". Suuri Kurpitsa oli aallonpohjassa, ilmestymättä miltei vuoden.

Uusi nousu alkoi numerosta jossa oli pelkästään eri piirtäjien tekemiä, Pauli Kallion käsikirjoittamia vahvasti henkilökohtaisia, omaelämäkerrallisia sarjakuvia.

"Nyt jaksaa tehdä asioita paremmin, lehden paraneminen ei johdu niinkään sarjakuvasta sinänsä. . .", Kallio aloittaa, ". . .kyllä mun mielestä sarjakuvakin on parantunut", Nieminen jatkaa, ". . .en mä sitäkään kyllä kiistä", Kallio myöntää.

"Jonkunnäköinen sukupolvenvaihdos on tapahtunut." Tuhannen levikkiin yltävä Kurpitsa on löytänyt oman linjansa, jonka olemassaolon päätoimittajat tuntevat, mutta jota he eivät pysty sanoin määrittelemään. Pienuudestaan huolimatta Kurpitsa on jo niin suuri, että tiukimmat moittivat linjan lipsuvan. "Pitäisikin kustantaa enemmän hullumpia sarjakuvia, jotta päästäisiin eteenpäin. Hyvä että tunkkaisuus vähenee", Nieminen sanoo.

"Mistä mä en henkilökohtaisesti pidä on eskapismi, se että juttu ei kuvasta omaa aikaansa, ei oikeestaan kenenkään muun maailmaa kuin tekijänsä haavemaailmaa", Nieminen määrittelee.

Sarjakuvalehdeksi huomattavan suuri osa Suuren Kurpitsan lukijoista on naisia. Lehdestä puuttuu muille suomalaisille sarjakuvalehdille tyypillinen science fiction -pullistelu ja kuohuttamisen tarve. Naispiirtäjiä on mukana paljon, itsestäänselvästi.

Kurpitsa on tiiviissä kanssakäymisessä ulkomaisten, ennen kaikkea amerikkalaisten lehtien kanssa. Yksi kumppaneista, washingtonilainen Seattle Star julkaisi talvella suomalaisen sarjakuvan erikoisnumeron. Kurpitsassa tunnetuiksi tehdyistä ulkomaalaisista Joakim Pirinen ja Chester Brown ovat siirtyneet rahakkaimmille suomalaiskustantajille. Sami Toivosen ensialbumi tuli juuri julki Kurpitsan kustantamana.

Vuosikymmen sitten rockfestareilla myytiin kädestä käteen kymmeniä pienlehtiä. Nyt jäljellä on juuri vain Kurpitsa. Miten sitä aikuinen jaksaa?

"Nyt kun sai ton pojankin oppimaan kävelemään niin mä ootan sitä että pääsen festareille. Siellä näkee miten ihmiskunta on ääliömäistä. Ja sitähän tää lehti kuitenkin yrittää kuvata." "Ränsistyneet nuoret veivaa tuottamatonta lehteä pienellä budjetilla." Niemisestä on hauskaa katsella taaksepäin, muistella ja määritellä itseään "kuolla köyhänä" -ideologian kautta. On mukava huomata, että vanhetessa elämänkatsomus ei liikahdakaan "hyväksyttävämpään" suuntaan.

Petri Kemppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää