Valikko
Radio ja TV    |   minä ja ... lyhyet

Kirsi Kinnunen haaveilee lyhytelokuvien ujuttamisesta keskelle ihmisten elämää Lyhytfilmit jäävät liian harvojen iloksi

Tilaajille

"Jääkiekkomatsien väliajalla voitaisiin näyttää urheiluaiheisia lyhytfilmejä. Varmasti monet tykkäisivät!" Kirsi Kinnunen , Tampereen lyhytelokuvajuhlien tuore toiminnanjohtaja ja monivuotinen tiedottaja saa neronleimauksen lätkäkaupungissa.

Hänen päässään kytee muitakin ideoita ihmisten tutustuttamiseksi lyhytelokuviin. Liian monet kuvittelevat niitä pienen piirin eliittiharrastukseksi. Kaupungin tuen saaminen lyhytelokuvajuhlille sujuu nihkeästi yhä, 20 toimintavuoden jälkeen.

Kirsiä suututtaa se, että kaiken kulttuuriin liittyvän on koko ajan todisteltava olemassaolon oikeuttaan. Elokuvajuhlienkin olisi voitava keskittyä taiteellisen tason kehittämiseen.

Palopuheen pidettyään Kirsi pahoittelee sitä, että raha nousee etualalle. Hän vain joutuu koko ajan pohtimaan sitä työssään.

"Tämä on kuitenkin ihanaa työtä, niin monipuolista, etten ole missään muualla tehnyt sellaista." Maailmalla monet lyhytelokuvajuhlat kiinnostavat vain alan ammattilaisia. Siksi on pieni ihme, että lyhytfilmit vetävät 20000 katsojaa Suomen kokoisessa maassa. Syynä siihen on Kirsin mielestä ennen muuta "tosi kiinnostava ohjelma".

Omasta työstään Kirsi ei halua kunniaa. "Taiteellinen suunnittelu on festivaalien pohja. Toimistossa me vain toteutetaan se." Kirsi Kinnunen ihastui lyhytelokuviin 1982, lähdettyään sattumalta Tampereen festivaaleille. Seuraavana vuonna hän pääsi jo töihin filmijuhlien infopisteeseen, ja siitä lähtien lyhytelokuvat ovat täyttäneet yhä suuremman osan hänen elämästään.

"Kadunmiehet sanoo, että lyhytelokuvasta pitäisi ymmärtää jotain etukäteen, ennen kuin sitä voi katsoa. Ei kai kirjallisuuttakaan tarvitse ymmärtää etukäteen voidakseen lukea runoja", Kirsi ihmettelee.

"En minä ole koskaan ollut mikään elokuvakerhofriikki. Innostuin alasta filkkareilla. Nyt voin sanoa, että tiedän jotain lyhytelokuvasta", hän kuvailee.

"Ei mulla ole mitään sellaista kokemusta, että näin elokuvan - haluan elokuva-alalle." Varhaisin elämys muistuu mieleen vasta miettimisen jälkeen: "Ensimmäisen kerran kävin elokuvateatterissa aivan yksin jo seitsemänvuotiaana. Kyseessä oli Disneyn pitkä piirrosleffa, joko Ruusunen tai Lumikki - ja vaikutus oli valtaisa. Eritoten värit tuntuivat uskomattomilta, sillä kotona oli mustavalkoinen telkkari. Joskus iltataivas saattaa tehdä saman vaikutuksen." Kirsin haave on, että hän voisi erota elokuvajuhlien palveluksesta juhlien ajaksi, ostaa sarjalippuja ja istua katsomassa elokuvia vaikka aamusta iltaan.

"Viime syksynä olin valtavan väsynyt, kun lähdin Belgiaan ja Ranskaan esivalintamatkalle. Kun olin nähnyt 55 lyhytelokuvaa, ajattelin, että nyt voisin jo syödäkin jotain. Sitten oli loistava olo, kun olin nähnyt 130!" "Lyhytelokuva on oma taiteenlajinsa. Kyllä se ansaitsisi arvoisensa paikan. Ei se ole tekijöillekään pelkkä välivaihe ennen pitkää elokuvaa." Lyhytelokuviksi määritellään alle 40-minuuttiset teokset, mutta Kirsin mielestä olennaisia eroja pitkään elokuvaan on muitakin.

"Lyhytelokuvilla on yleensä pienempi budjetti, joten taloudellinen riski ei ole niin hirveä. Pitkän elokuvan tekijän on ajateltava enemmän yleisöä ja kaupallista menestystä. Lyhytfilmissä on mahdollista kokeilla mitä tahansa. Se on rikas ilmaisumuoto." Elokuvan katsojana Kirsi arvostaa hyvää kokemusta, toiseen maailmaan pääsemistä. Häntä viehättää ohjaajan otteen näkyminen.

Kiinnostuslistansa ykköseksi Kirsi asettaa dokumentit. Tampereen viime maaliskuisilta festivaaleilta hän muistaa erityisesti Marta Rodriguezin filmin Rakkautta, kukkia, naisia.

"Se kertoi kolumbialaisista kukkaplantaaseista, joille tuodaan Euroopasta täällä kiellettyjä myrkkyjä. Koko ajan tuli tiukkaa faktaa, mahtavaa tekstiä, ja kuvaus oli valtavan herkkää ja esteettistä. Istuin ihan mykkänä ne 52 minuuttia, jotka elokuva kesti." Kotimaisista tekijöistä Antti Peippo on ollut Kirsin suosikkeja. Esimerkiksi Sivullisena Suomessa -filmi viehätti näennäisellä liikkumattomuudellaan.

Kirsi tuntee lyhytelokuvan läheisemmäksi kuin pitkän, koska hän on puurtanut sen parissa pitempään. Kolmena vuonna hän on tosin tehnyt töitä myös Sodankylän elokuvajuhlilla. Tulevaisuudessa hän hoitaa osan toiminnanjohtajan tehtävistä sielläkin.

"Elokuvalla on jo valmiiksi Suomessa sellainen asema, että esimerkiksi sponsoreita on vaikea saada innostumaan siitä. On vielä vaikeampaa, kun kyse on lyhytelokuvasta. Keski-Euroopassa johtajakin voi rakastaa elokuvia. Täällä heillä on paljon enemmän sanottavaa jalkapallosta." Kirsin mielestä lyhytelokuvan levitystä olisi tehostettava. Laajin kanava lyhytfilmien esittämiseen on televisio, mutta parhaimmillaan elokuvat ovat elokuvateatterissa.

Televisiossa lyhytelokuvia pitäisi esittää näkyvämmin kuin täytepaloina. Pitäisi kertoa, että "nämä ovat nyt niitä lyhytelokuvia, joista te ette tiedä mitään".

Kirsi pahoittelee sitä, että kotimaisten lyhytelokuvien ei-kaupallinen levitys ulkomaille on järjestämättä. Suomalaisista lyhytfilmeistä ollaan kiinnostuneita, mutta niiden välittäminen jää periaatteessa ohjaaja-tuottajan harteille.

Kirsin mielestä lyhytelokuvien kotimainen ja kansainvälinen levitys pitäisi organisoida keskitetysti Elokuvasäätiön alaisuuteen. Yhteistyö olisi välttämätöntä väheksytyllä alalla. Nyt esimerkiksi Elokuvakontakti hoitaa kotimaista levitystä ja Tampereen lyhytelokuvajuhlilla on hyvät kansainväliset suhteet, mutta pitkäjännitteisyys puuttuu.

"On älytöntä, että kaikki toimivat pieninä puurtajina omissa nurkissaan." Päivi Syrjänen

Jouko Lehtola

Silkkaa sattumaa ja avoin mieli Pienet budjetit ja rikasta ilmaisua Tiukkaa faktaa ja herkkiä kuvia Nihkeitä sponsoreita ja voiman tuhlausta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää