Valikko
Radio ja TV    |   Elokuva

Keski-ikäiset ystävykset kokoontuvat keskustelemaan roomalaiselle terassille

Tilaajille

Kolmoskanava esitti viime keväänä italialaisen Ettore Scolan monipolvisen ja pitkän ajallisen kaaren kattavan elokuvan Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (1976). Siinä seurattiin viime sodassa kohdanneiden ystävien vaiheita aina 1960-luvulle.

Nyt on esitysvuorossa Scolan toinen tilitysfilmi Terassi (La Terrazza, 1980), jossa 1960-luvun älykkösukupolvi näyttää kadottaneen ihanteensa ja turhautuneen tiedotus- ja viestintäkoneistojen rattaistoon.

Ettore Scola kertoo muutamista, viisikymppisistä ystävyksistä, jotka ovat saaneet turvalliset paikkansa medioiden tai politiikan palveluksessa. Heillä on tapana kokoontua naisineen eräälle roomalaiselle terassille, syömään ja juomaan tai väittelemään elämästä, kulttuuripolitiikasta ja viestinnästä.

Terassilla heistä esitellään ensin kuuluisa käsikirjoittaja Enrico (Jean-Louis Trintignant), joka on hankkinut arvostuksensa italialaisen komedian taitajana. Enrico on menettänyt otteensa luovuuteen, eikä pysty enää kirjoittamaan mitään hauskaa. Kahakointi kriitikon kanssa johtaa hänet syvään neuroosiin.

Terassilla käy myös tuottaja Amedeo (Ugo Tognazzi), joka on naimisissa nuoremman naisen Enzan (Ombretta Colli) kanssa. Amadeo yrittää tukea Enricoa ja suunnittelee samalla sosiaalisesti kantaaottavaa elokuvaa, jonka ohjaisi hänen vaimonsa nuori suojatti. Mutta pystyykö komedian tuottaja luomaan uudelleen nahkansa?

Elokuvan muita ystävyksiä ovat katkera kommunistinen kansanedustaja Mario (Vittorio Gassman), vaimostaan (Carla Gravina) taisteleva, kerskaileva ja sopeutunut lehtimies Luigi (Marcello Mastroianni), pettynyt tv-päällikkö Sergio (Serge Reggiani) ja ikääntyvä näyttelijä Galeazzo (Galeazzo Benti). Miesten takana liikkuvista naisista on tärkeä Giovanna (Stefania Sandrelli), joka antaa suuren onnen politiikassa pettyneelle Mariolle.

Terassi tulvii sivu- ja taustahenkilöitä. Elokuvassa on paljon keskustelua ja puhetta, mutta Scola pystyy nivomaan eri puolille rönsyilevät tapahtumakudokset yhteen. Hän pystyy luomaan jälleen kattavan ja syvällisen näkemyksen italialaisesta lähimenneisyydestä, josta voi vetää yleisempiä eurooppalaisia johtopäätöksiä.

Voi puhua Scolan satiirisesta, henkilöistä ja tapahtumista elävästi välittyvästä asioiden, ilmiöiden ja tuntemusten dramaturgiasta, jonka elimellinen lähtökohta ovat ohjaajan omat kokemukset.

Mitä Scola puolustaa? Ennen Silvio Berlusconin kaupallisten tv-asemien valtaa valmistuneena Terassi näyttää puolustavan elokuvaa ja televisiota kulttuurimuotona. Kuvien välistä Scola toteaa, että amerikkalaisten ilmaisumuotojen ja kertomismallien sokea jäljittely voi johtaa viestintäkulttuurissa tilanteeseen, jossa kansalliset italiaisetkin erikoispiirteet kuolevat lopulta pois.

Pituus 141 min.

Turhia unelmia (Train of Dreams, Kanada 1987). Melkein jokainen uusi kanadalainen elokuva on jollakin tavalla kiinnostava ja onnistunut - niin tämäkin, lupaavan John N. Smithin ohjaama, rajun rosoinen ja todenmakuinen selvitys erään ongelmanuoren murenneista unelmista ja kovasta todellisuudesta kasvatuslaitoksessa. TV 2 22.45. Pit. 91 min.

Kauhujen Dracula (Horror of Dracula, Englanti 1958). Vampyyri tekee pahoja tohtorin hyvälle ystävälle Terence Fisherin huimassa kauhuelokuvassa, jota pidetään Hammer-yhtiön kaikkien aikojen parhaana shokkilatauksena. Christopher Lee on vaikuttava salaperäisenä kreivinä. Viihdekanava 23.35. Pit. 80 min.

Port of New York (USA 1949). Tullin agentit jäljittävät huumausaineiden salakuljettajia Laslo Benedekin realistisessa kertomuksessa, joka ei ole yhtä hyvä kuin ohjaajan parhaat saavutukset, Brando-elokuva Hurjapäät ja Kauppamatkustajan kuolema. Elokuva oli kaljupäisenä näyttelijänä tunnetun Yul Brynnerin ensiesiintyminen valkokankaalla. SuperChannel 0.15. Pit. 96 min.

Mikael Fränti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää