Valikko
Radio ja TV    |   VIDEO

Poikkeuksellisia elokuvia Vietnamin sodasta

Tilaajille

Vietnamin sodasta on amerikkalaisessa elokuvassa ja televisiossa tullut pitkälti viihdettä. Jopa sodan todellisia kasvoja sivuavat teokset (mm. tv-sarja China Beach ) suhtautuvat aiheeseensa nostalgisesti ja sentimentaalisesti.

Äskettäin on videolla ilmestynyt kaksi elokuvaa, jotka poikkeavat Vietnam-filmien valtavirrasta. Kumpaakaan elokuvaa ei ole meillä esitetty teattereissa, joten ne saavat videolla Suomen ensi-iltansa.

Maan sydämessä

Veteraaniohjaaja Norman Jewisonin tuoreimman elokuvan Maan sydämessä aihetta pidettiin meillä liian sisäänlämpiävästi amerikkalaisena. Siksi maahantuojayhtiö ei hankkinut sitä Suomen valkokankaille, ei vaikka elokuvan pääosassa on Konnankoukkuja kahdelle -sarjan ja Die Hard -elokuvien tähti Bruce Willis. Jewisonin teos on kuitenkin parhaita amerikkalaisia Vietnam-elokuvia.

Bobbie Ann Masonin romaaniin perustuva Maan sydämessä sijoittuu Hopewellin pikkukaupunkiin Yhdysvaltojen Etelässä. Päähenkilö on koulunsa päättävä Samantha (Emily Lloyd), jonka isä on kuollut Vietnamissa ennen Samanthan syntymää. Tyttö asuu enonsa Emmettin (Bruce Willis) kanssa ja toimii tämän taloudenhoitajana. Myös Emmett on Vietnam-veteraani.

Samantha haluaa tietää isästään ja Vietnamista, mutta kukaan Hopewellin Vietnam-veteraaneista ei suostu helpolla muistelemaan vaikeita aikoja. Pahin tapaus on Emmett-eno, joka sodasta palattuaan on ollut syrjäänvetäytyvä ja sulkeutunut, joidenkin mielestä häiriintynyt.

Elokuvan alkuperäinen nimi In Country on Vietnamissa palvelleiden amerikkalaissotilaiden slangia. Se tarkoittaa vihollisalueella oloa.

Tavallaan Emmett ja hänen ystävänsä ovatkin yhä vihollisalueella. He eivät ole päässeet eroon tuskallisista muistoista, jotka estävät heitä tarttumasta normaaliin elämään. Syyllisyys omasta eloonjäämisestä tovereiden silpouduttua Vietnamin mutaan painaa Emmettiä ja hänen ystäviään.

Maan sydämessä on kaunis eheytymisen kuvaus. Se kertoo vaikutuksesta, joka Vietnamin sodalla yhä on monien amerikkalaisten elämään sekä myös siitä, kuinka menneisyyden arpien on sulkeuduttava, jotta elämä voisi jatkua.

Jewisonin olisi aiheensa perusteella ollut helppo luisua halpaan tunteellisuuteen, mutta sitä hän ei tee. Maan sydämessä on lämmin, mutta ei imelä. Näyttelijät tekevät kaikki hallittua työtä, jopa Willis, joka ei ole koskaan ollut parempi. Jewison onkin parhaimmillaan henkilöohjaajana.

Englantilaiselle Lloydille leveää etelän murretta haastelevan amerikkalaistytön rooli uhkaa paikoittain olla hieman liikaa, mutta hänkin selviää osastaan siististi.

Elokuvan päätösjakso, Emmettin, Samanthan ja hänen isoäitinsä vierailu Vietnam-muistomerkillä Washingtonissa, sisällyttää yhteen kohtauksen sen, mitä monet ovat yrittäneet kuvata lukuisilla pateettisilla sanoilla ja kuvilla.

Menneisyydestä voi kiistellä, mutta sitä ei voi kieltää, eikä sen vangiksi saa jäädä. Velka kuolleille maksetaan elämisellä; ei jäämällä siitä syrjään.

Dear America - kirjeitä Vietnamista

Dear America - kirjeitä Vietnamista on poikkeuksellinen Vietnam-elokuva. Se on tehty erään amerikkalaisen veteraanijärjestön koostaman kirjekokoelman pohjalta. Kokoelman kaikki kirjeet ovat Vietnamissa palvelleiden amerikkalaisten rintamalta kotiin lähettämiä, ja niiden todistusvoima on melkoinen.

Bill Couturien ohjaama elokuva seuraa aikajärjestyksessä Vietnamin sodan kehitystä. Tunnetut näyttelijät lukevat aluksi kirjeitä 1960-luvun puolivälistä ja viimein 1970-luvun alkupuolelta, jolloin Vietnamissa olleiden amerikkalaisjoukkojen vähittäinen kotiuttaminen alkoi.

Kuvamateriaalina käytetään uutisfilmejä, valokuvia sekä sotilaiden itse kuvaamia kaitafilmejä. Taustamusiikkina on kokoelma takavuosien rock-kappaleita, joilla on olennainen osa aikakauden tunnelmien määrittäjinä.

Ensimmäisissä kirjeissä on vielä kosolti isänmaallisuutta, kommunistivihaa ja uhoa, mutta sodan jyrätessä eteenpäin kirjeiden sävy muuttuu. Niihin tulee yhä enemmän väsymystä, pelkoa ja tuskaa. Ihanteet pettävät, "vapauden" puolustamisesta tulee kauhun täyttämää elämää teurastuskentillä. Usko sodan oikeutukseen horjuu.

Dear America - kirjeitä Vietnamista on omalla tavallaan Vietnamin sodan emotionaalinen historiikki amerikkalaisesta näkökulmasta. Se ei kritisoi avoimesti eikä pyri analysoimaan sodan kulissientakaista politiikkaa, mutta näyttää kouriintuntuvasti sen arven, jonka sota viilsi amerikkalaiseen yhteiskuntaan ja psyykeen.

Vuokravideona Couturien elokuva on pieni tapaus, joka näyttää todellisuuden China Beachin ja Vietnamin partion kaltaisten tv-sarjojen kuorrutuksen takana.

Pertti Avola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää