Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo vauvasta voi ennustaa, tuleeko hänestä isona rikas vai ei

Raha
 
Maria Pettersson
ville männikkö
Helpoin tapa ennustaa, tuleeko lapsesta rikas, on vilkaista oman pankkitilin saldoa. Se ennustaa jälkikasvun taloustilanteen kaikkien parhaiten, jopa ennen lapsen syntymää.
Helpoin tapa ennustaa, tuleeko lapsesta rikas, on vilkaista oman pankkitilin saldoa. Se ennustaa jälkikasvun taloustilanteen kaikkien parhaiten, jopa ennen lapsen syntymää. Kuva: ville männikkö

Onko lapsesi kaunis, pitkä, mukava tai suosittu koulussa? Entä onko hänellä liian suuret luulot itsestään tai onko hän ylipainoinen?

Kaikki nämä asiat saattavat vaikuttaa siihen, kuinka paljon hän tienaa aikuisena. Tärkein lapsen tuloihin vaikuttava tekijä tosin määräytyy jo ennen kuin pikkuinen on edes syntynyt.

 

Onko lapsi kaunis?

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on tutkittu jo vuosikymmeniä kauneuden ja palkan suhdetta.

Tulos: kauniina pidetyt saavat keskimäärin suurempaa palkkaa kuin rumina pidetyt.

Vastaajia on pyydetty arvioimaan, onko ihminen heidän mielestään kaunis, keskiverto vai ulkonäöltään ”vaatimaton”, joka oli kiertoilmaus rumalle.

Enimmäkseen rumiksi arvioidut tienasivat 5–10 prosenttia vähemmän kuin ulkonäöltään keskiverrot, jotka puolestaan tienasivat noin viisi prosenttia vähemmän kuin kauniiksi arvioidut. Ero päti kaikissa tuloluokissa. Ulkonäkö vaikutti tienesteihin miehillä hiukan enemmän kuin naisilla.

 

Onko lapsi suosittu koulussa?

Nuoret, jotka ovat lukioikäisinä suosittuja, tienaavat aikuisina enemmän.
Yhdysvaltalaisyliopiston tutkijat pyysivät high schoolissa opiskelleita nuoria nimeämään, keitä kaikkia opiskelutovereita he pitivät ystävinään.

Tutkijat laskivat, kuinka monta kertaa kukin opiskelija nimettiin. Heidän onnistui kehittää malli, jonka avulla suosion ja tulevan palkan suhteen voi laskea.

Kävi ilmi, että suosituimpaan viidennekseen nouseminen takaa lähes 40 vuotta myöhemmin noin kymmenen prosenttia paremman palkan kuin epäsuosituimpaan viidennekseen kuuluminen.

 

Onko lapsi mukava?

Vaikka suositut nuoret tienaavat aikuisina keskimäärin enemmän kuin epäsuositut, mukavuus ei välttämättä kannata.

Saksalaisyliopistossa pohdittiin, kuinka mukavuus vaikuttaa tulotasoon. Kaikkein mukavimpina pidetyt miehet tienasivat seitsemän prosenttia vähemmän kuin vähiten miellyttävät.

Mukavuus vähensi myös naisten tuloja. Naiset saivat pienempää palkkaa myös silloin, jos heitä pidettiin neuroottisina.

 

Onko lapsella liian suuret luulot itsestään?

Omien kykyjen yliarviointi ja niillä retostelu vaikuttaisi kannattavan. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan itsevarmasti käyttäytyvät ihmiset saavat töitä useammin ja etenevät urallaan todennäköisemmin – riippumatta siitä, ovatko he oikeasti päteviä.

 

Ennustettiinko neuvolassa, että lapsesta tulee pitkä?

Useat tutkijat ovat kymmenien vuosien aikana huomanneet, että pitkät ihmiset ansaitsevat paremmin kuin lyhyet. Esimerkiksi australialaistutkimuksessa todettiin, että jokainen kolme tuumaa pituutta (7,62 senttiä) lisää naisten palkkaa 5–8 prosenttia ja miesten palkkaa 4–10 prosenttia.

 

Onko lapsi ylipainoinen?

Mitä ylipainoisempi lapsi on, sitä todennäköisemmin hän on lihava myös aikuisena. Ja lihavat ovat tutkimusten mukaan köyhempiä kuin laihat.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa jokainen yksikkö painoindeksissä vähensi vaurautta keskimäärin kahdeksan prosenttia.

Eniten lihavuudesta kärsivät Yhdysvalloissa valkoihoiset naiset, joiden tuloja lihavuus vähensi 12 prosenttia. Valkoihoisilla miehillä luku oli kaksi prosenttia. Jos ihminen laihtui hurjasti, hänen tulonsa kasvoivat.

Lihavuuden ja pienten tulojen suhde toimii myös toisin päin: köyhien perheiden lapsista suurempi osa on lihavia. Tällöin pienet tulot ja heikko yhteiskunnallinen asema ovat lihavuuden syy, ei seuraus.

 

Onko lapsi tyttö vai poika?

Kokopapäivätyötä tekevien naisten ja miesten palkkaero on Suomessa noin 20 prosenttia.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että naisvaltaiset alat ovat huonommin palkattuja kuin miesvaltaiset, sekä siitä, että naiset tekevät keskimäärin lyhyemmän työuran ja lyhyempää työpäivää kuin miehet. Kun tällaiset tekijät karsitaan pois, havaitaan, kuinka suuri osa palkkaerosta selittyy pelkällä sukupuolella.

Palvelualoilla alimmissa tuloluokissa eroa ei juuri ole, mutta ylemmissä tuloluokissa ero on noin 10 prosenttiyksikköä.

Myös teollisuudessa ero kasvaa sitä mukaa kuin palkkakin. Kunnilla ja valtiolla naiset tienaavat alimmissa palkkaluokissa poikkeuksellisesti hieman enemmän kuin miehet, mutta palkan kasvaessa ero kääntyy jälleen miesten eduksi.

Monissa maissa naisten kouluttautuminen auttaa heitä pääsemään lähemmäs miesten tulotasoa. Suomessa näin ei ole. OECD:n koulutusvertailu osoittaa, että mitä enemmän suomalaisnainen opiskelee, sitä huonommin hän tienaa verrattuna yhtä koulutettuun mieheen.

Korkeakoulutetun naisen palkka on noin 70 prosenttia korkeakoulutetun miehen palkasta, vähemmän koulutetuilla noin 80 prosenttia.

 

Onko lapsi kärsivällinen?

Stanfordin yliopiston vaahtokarkkikoe on kuuluisa.

Tutkija Walter Mischel pani 3,5–6-vuotiaat lapset istumaan yksin huoneeseen vaahtokarkin tai muun herkun kanssa. Lapselle luvattiin toinen karkki, jos hän odottaisi 15 minuuttia ennen kuin söisi sen.

Noin 30 prosenttia jaksoi odottaa. He pärjäsivät muita paremmin collegen pääsykokeissa ja menivät muita useammin yliopistoon. Korkeakulututkinto taas tarkoittaa useimmiten korkeampia tuloja.

Myöhemmin vaahtokarkkikoe toistettiin. Kävi ilmi, että mikäli aikuinen oli pettänyt lapsen luottamuksen aiemmin, tämä jaksoi tuskin koskaan odottaa toista, luvattua karkkia. Jos lupaus oli pidetty, yhdeksän lasta neljästätoista jaksoi odottaa.

Psykologi Angela Lee Duckworth puolestaan lupasi kahdeksasluokkalaisille dollarin heti tai kaksi dollaria seuraavalla viikolla. Hän totesi, että kärsivällisyydellä oli suurempi yhteys opintomenestykseen kuin esimerkiksi älykkyysosamäärällä. Opintomenestys puolestaan korreloi tulojen kanssa.

 

Onko lapsi terve?

Vammaiset ja pitkäaikaissairaat ovat muita useammin köyhiä. Heidän on muita vaikeampi työllistyä, ja he elävät useammin tukien varassa. Lisäksi hoito ja kuntoutus vievät usein paljon rahaa.

 

Pärjääkö lapsi älykkyystesteissä?

Älykkyyden ja suurten tulojen suhdetta on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa. Erot vaihtelevat jonkin verran, mutta keskimäärin näyttäisi siltä, että jokainen lisäpiste älykkyystestissä lisää tuloja noin 150–450 euroa kuussa.

Ihminen, jonka älykkyysosamäärä on 115, tienaisi siis vuodessa 2 250–6 750 euroa enemmän kuin ihminen, jonka älykkyysosamäärä on sata.

Kun älykkyysosamäärä kasvaa poikkeuksellisen suureksi, otannasta tulee niin pieni, että luotettavaa tietoa on hankala saada.

 

Oletko itse rikas?

Helpoin tapa ennustaa, tuleeko lapsesta rikas, on vilkaista oman pankkitilin saldoa. Se ennustaa jälkikasvun taloustilanteen kaikkien parhaiten, jopa ennen lapsen syntymää.

Kolmasosasta rikkaiden vanhempien lapsista tulee rikkaita, mutta vain joka kymmenes köyhän perheen lapsi päätyy kolmekymppisenä suurituloiseksi, kertoo suomalaistutkimus viime vuodelta.

Köyhän perheen lapsella on rikkaan perheen lapseen verrattuna vain 16 prosentin mahdollisuus päätyä kolmikymppisenä suurituloiseksi.

Suomessa tilanne on suunnilleen sama kuin muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa perhetausta vaikuttaa vielä enemmän.

THL:n raportti kertoo, että tuloerot näkyvät lapsessa välittömästi tämän synnyttyä: köyhien perheiden lasten syntymäpaino on pienempi kuin rikkaiden perheiden lasten.

Lapsista, joiden vanhemmat eivät olleet koskaan saaneet toimeentulotukea, 10 prosenttia sai sitä itse. Jos vanhempi oli jossain vaiheessa saanut toimeentulotukea, lapsista 43 prosenttia sai sitä myös. Jos taas vanhemmat olivat saaneet tukea yli 7,5 vuotta, tukea nosti kolme neljäsosaa lapsista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!